iRobotova umjetna inteligencija napokon je pronašla rješenje za veliki problem vlasnika kućnih ljubimaca

Novi model robotskog usisavača, kao i novi softver donose korisne novitete, a najvažniji novitet za vlasnika kućnih ljubimaca je što će moći prepoznati izmet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.09.2021. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robotski usisavači posljednjih su godina postali toliko popularni da mnogi više ne mogu zamisliti svakodnevno čišćenje bez njih. No takvi uređaji, poput iRobotovih Roombi, nisu savršeni. Iako su modeli svake godine sve napredniji te kompanija konstantno nadograđuje softver kako bi njihovi roboti što bolje i učinkovitije usisavali kuće, u rijetkim slučajevima roboti su iza sebe ostavili više štete nego koristi.

Roomba i7+ (Foto: iRobot) Najpoznatiji kućni robot dobit će i – ruke! Roomba će pomagati u pranju suđa i robe, pripremanju hrane…

Tako nešto mogu potvrditi i vlasnici kućnih ljubimaca. Naime, Roombe do sada nisu imale mogućnost prepoznavanja izmeta kućnih ljubimaca. Iako je većina ljubimaca naučena nuždu obavljati vani ili u slučaja mačaka u pijesak, tijekom vremena treniranja/učenja, odnosno ako je životinja previše u kući i ne može izdržati, nuždu može obaviti u kući. No, kako mogu posvjedočiti neki vlasnici robotskih usisavača koji imaju kućne ljubimce, postoji nešto puno gore od toga, a to je da preko izmeta prijeđe robot. Ne trebamo ići u detalje, no jasno je da je nakon toga potrebno detaljno čišćenje stana i robota.

Iz iRobota jučer su se pohvalili kako vlasnici kućnih ljubimaca više neće imati takvih problema, barem s njihovim novim robotom Roomba j7+ koji može prepoznavati i izbjegavati izmet. To je velika stvar za nas, pohvalio se osnivač i izvršni direktor kompanije Colin Angle. Za The Verge je komentirao kako su na toj opciji radili dugo vremena, pri čemu se za prepoznavanje “nereda” koji kućni ljubimci ostavljaju po kući koristi umjetna inteligencija i strojni vid. Da su se detaljno bacili u rješavanje problema govori i činjenica da su napravili veliku bazu podataka i fotografija izmeta na kojoj su trenirali umjetnu inteligenciju. Angle je toliko uvjeren u sposobnost svog novog robota da kompanija svima čiji robot ne prepozna izmet kućnih ljubimaca nudi potpuno novi uređaj.

Ova opcija nije jedini novitet koji je predstavio iRobot. Nadogradnjom softvera iRobot Genius, određeni modeli robotskih usisavača sada ne rade veliku buku kada se samo kreću prema mjestu čišćenja ili prema punjaču, sada će obavještavati o predviđenom vremenu čišćenja pojedinih prostorija, imaju nadograđene mape, kao i novu opciju čišćenja dok je stan prazan. Robot je povezan s lokacijom telefona te može, svaki put kada vlasnik napusti kuću, automatski aktivirati čišćenje.

Roomba s9+ i Braava jet m6 Najveći stupanj autonomije do sada: Ove robote svi želimo u svojim kućanstvima!

Također, zahvaljujući novim kamerama, Roomba j7+ neće prepoznavati samo izmet, već i druge prepreke poput cipela, kablova, slušalica te može kontaktirati vlasnika putem aplikacije treba li mjesta na kojima se nalazi nered zaobići samo privremeno ili stalno. Npr. ako je riječ o TV kabelu, to mjesto će postati zabranjena zona za robota te će je izbjegavati prilikom svakog čišćenja.

Cijena ovog modela, naravno, nije mala - iznosi 649 dolara, a ako želite i posudu za pražnjenje sadržaja koji robot prikupi čišćenjem, ona se penje na 849 dolara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti