Islamisti pokorili internet: Zapad nemoćan protiv online džihada

Najveća snaga terorista ISIS-a jest korištenje brojnih internetskih platformi i činjenica da djeluju u brojnim malim, raštrkanim, često i nepovezanim grupama koje je teško pronaći i zaustaviti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2014. / 09:49

Islamisti pokorili internet: Zapad nemoćan protiv online džihada

Iako su neki zapadni mediji i stručnjaci za terorizam tvrdili kako su, gašenjem računa na Twitteru i YouTubeu, džihadistima zadali veliki udarac i spriječili širenje terorističke propagande, objava videa u kojem britanski zarobljenik John Cantlie govori propagandne poruke ISIS-a, na najbolji način pokazuje da su tvrdnje zapadnih medija – pogrešne. Svi dosadašnji napori zaustavljanja propagande ISIS-a nisu bili uspješni te je vrijeme za promjenu taktike jer su Amerikanci i njihovi saveznici trenutno uvučeni u online rat u kojem pobjedu odnose džihadisti, opisali su na The Daily Beastu trenutnu situaciju u 'mrežnom ratovanju'. Najveća snaga džihadista, posebno terorista iz ISIS-a, jest korištenje brojnih internetskih platformi putem kojih mogu širiti svoju propagandu i regrutirati nove članove te činjenica da djeluju u brojnim malim, raštrkanim, često i nepovezanim grupama koje je teško pronaći i zaustaviti i koje nemaju vođe pa gašenje internetskih računa jedne grupe nema nikakvog utjecaja na brojne druge grupe.

ISIS koristi 'disperzivne oblike mrežne organizacije' i strategiju širenja sadržaja s bojišta gotovo u stvarnom vremenu, a njihova se mreže konstantno rekonfigurira – poput roja pčela ili jata ptica koje u letu stalno mijenjaju formacije. Zbog konstantnog prilagođavanja situaciji na terenu i velikog broja manjih grupa koje djeluju na brojnim platformama, ISIS predstavlja 'veliki izazov' u odnosu na tradicionalne hijerarhijske organizacije. U slučaju gašenja profila na YouTubeu i Twitteru jedne organizacije, propagandni sadržaj nastavlja se distribuirati putem profila drugih grupa i na drugim društvenim mrežama (npr. u posljednje vrijeme sve je popularniji ruski VK te internetski forumi). Tako se videozapisi ubojstva Jamesa Foleya, jednako kao i masovnih ubojstva Iračana i dalje mogu pronaći na društvenim mrežama, usprkos masovnom gašenju profila koji su širili ovakve snimke. Gašenjem brojnih profila džihadista zapadnjaci smatraju da su, ako ništa drugo, smanjili doseg propagandnih poruka ekstremista, no na The Daily Beastu upozoravaju kako je to 'smanjenje dosega' prilično relativan pojam. Naime, na taj su način spriječili distribuiranje materijala onim najmanje aktivnima i lijenim korisnicima koji ionako, osim pregledavanja videozapisa i čitanja poruka, vjerojatno neće aktivno sudjelovati u terorističkim akcijama.

No, tako nešto sigurno neće smetati onim najradikalnijim i najopasnijim ekstremistima koji će potrošiti puno više truda i vremena te će se dokopati dostupnog propagandnog materijala i videozapisa koje će dalje distribuirati ili će se na taj način pripremati za odlazak u rat. Sve ovo pokazuje, zaključuju u TDB-u, da je pronalaženje i skidanje ekstremističkih materijala i dalje jednostavno te da na širenje takvog sadržaja ne može utjecati suspenzija nekoliko profila na Twitteru.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti