Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije u Kini: Otkrivanje porijekla novog koronavirusa moglo bi trajati godinama

Stručnjaci upozoravaju kako je jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa.

Hina | 05.02.2021. / 15:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vodi istragu u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven koronavirus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka skupina u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije koronavirusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu.

Svi znaju kako je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga, rekao je Dwyer.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Dwyer, australski stručnjak za HIV koji je surađivao s WHO-om tijekom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna "zagonetka“ COVID-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus.

Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog, kazao je Dwyer. Rani slučajevi su zabilježeni u studenom 2019., no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je Australac.

Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa.

Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no nitko nije siguran, rekao je Daszak Reutersu u četvrtak. Kod HIV-a ne znamo točne okolnosti.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Dwyer je kazao da je tim završio s obilaskom lokacija i da se priprema predstaviti prve zaključke u što kraćem roku, prije no što krajem idućeg tjedna istekne 28-dnevna viza članove istraživačke skupine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti