Istraživači razvili novu verziju mRNA cjepiva: Pruža bolju zaštitu i traje dulje, a radi poput - fotokopirnog aparata

Istraživači se nadaju da će daljnji razvoj mRNA dovesti do još boljih i učinkovitijih cjepiva, ali i terapija za rijetke i po život opasne genske bolesti.

Martina Čizmić | 03.02.2024. / 08:12

Cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Pandemija koronavirusa upoznala je svijet s mRNA cjepivima. Istim onim cjepivima koja, umjesto da u sebi sadrže oslabljenu verziju virusa, koja će potaknuti imunološki susav na reakciju, sadrži upute za stvaranje antivirusnog odgovora kojim se tijelo može boriti protiv samog virusa.

No, znanstvenici u Japanu napravili su novo mRNA cjepivo protiv koronavirusa koje je još naprednije. Radi se o saRNA cjepivu (samopojačavajućem mRNA cjepivu) koje ne samo da tijelu daje upute kako se boriti protiv virusa, već i kako proizvesti više mRNA. Točnije, tijelu daje upute kako izraditi dodatne upute za borbu protiv virusa.

Lijek, ilustracija Znanstvenici razvili mobilni pisač za izradu flastera s mRNA cjepivom

Konvencionalna mRNA cjepiva sastoje se od glasničke RNA koja nosi genetski kod za, u ovom slučaju, vršni protein koronavirusa. Nakon što ta mRNA uđe u tijelo, tijelo ju prevodi u proteine ​​istim staničnim strojevima koji prevode našu vlastitu glasničku RNA. S druge strane, samopojačavajuća mRNA cjepiva sadrže gen koji kodira vršne proteine kao i virusne gene koji daju informacije kako ponoviti upute za stvaranje zaštite - enzim tako služi kao fotokopirni uređaj.

Zašto je to važno? Jer saRNA, odnosno samopojačavajuća RNA cjepiva, upravo zbog činjenice da dolaze s dodatnim uputama, mogu biti primjenjena u manjoj dozi. Istraživači koji su uspoređivali mRNA i saRNA cjepivo, otkrili su kako je moguće postići istu razinu zaštite sa samo 1/64 doze saRNA cjepiva. Osim toga, istraživači procjenjuju da bi saRNA cjepiva mogla izazvati dugotrajniji imunološki odgovor u odnosu na mRNA cjepiva, jer će se upute za borbu protiv virusa kopirati i dulje ostajati u tijelu. No ne i zauvijek.

Slika nije dostupna Znanstvenici na pragu revolucionarnog otkrića: Tehnologija uz pomoć koje su stvorena cjepiva protiv korone mogla bi se koristiti za liječenje srca

Japansko cjepivo, LUNAR-COV19, tijekom istraživanja, pokazalo je da može dulje održavati visoku razinu antitijela kod osoba koje su primile to cjepivo u odnosu na osobe koje su dobile mRNA cjepiva tvrtki Pfizer i BioNTech. S obzirom na dobre rezultate, japanska tvrtka koja je razvila cjepivo, već radi na saRNA cjepivu protiv gripe, koje bi nudilo dulju zaštitu.

Istraživači se nadaju da će daljnji razvoj mRNA dovesti do još boljih i učinkovitijih cjepiva, ali i terapija za rijetke i po život opasne genske bolesti.

Izvor: MIT Technology Review

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti