Više od 55 posto hrvatskih korisnika interneta je umjereno do jako zabrinuto zbog sigurnosti svojih osobnih podataka na internetu, a tek manji broj ispitanika izražava niži stupanj zabrinutosti. Tek 21 posto ispitanika posve je bezbrižno i ne smatra da je dostupnost njihovih osobnih podataka na internetu razlog za zabrinutost, podaci su to iz istraživanja Digitalne Hrvatske.

Zanimljivo je da stupanj zabrinutosti ne ovisi o dobi ispitanika, kao niti o činjenici spadaju li oni u 70 posto hrvatskih građana koji se internetom koriste svaki dan, 21 posto povremenih korisnika interneta ili one koji se uopće ne koriste internetom.

 

Izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura naglasio je kako visoki postotak građana koji izražavaju zabrinutost pokazuje visoku svijest o važnosti zaštite osobnih podataka, što je još jedan u nizu dokaza kako su hrvatskih građani sofisticirani korisnici interneta koji su dobro upoznati s mogućnostima koja te tehnologija otvara, kao i s rizicima koje donosi.

 

Tehnologija nije svrha sama sebi, nego je njezina svrha da ljudi bolje žive. Stoga zabrinjavaju sve vijesti koje posljednjih dana slušamo o ozbiljnom narušavanju privatnosti zbog kojeg je došlo, među ostalim i zbog neodgovornog ponašanja pojedinih velikih kompanija poput Facebooka, istaknuo je Lubura.

Pojasnio je kako je, srećom, problem prepoznat na globalnoj razini te se radi na njegovoj sanaciji. Upravo će u tome ključna biti i uloga Opće europske uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja idućeg mjeseca stupa na snagu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju