Istraživanje Europske komisije pokazalo kako piratstvo ne utječe na prodaju knjiga, glazbe i videoigara

Istraživanje je otkrilo kako ilegalno preuzimanje i dijeljenje sadržaja čak može potaknuti legalnu prodaju videoigara.

Martina Čizmić | 26.09.2017. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama su se kao glavni razlog za pad prodaje filmova, glazbe, knjiga i videoigara isticali pirati i piratizirani sadržaj besplatno dostupan na internetu. No, istraživanje koje je Europska komisija naručila još 2014. godine i platila 360 tisuća eura pokazalo je kako piratstvo zapravo nema značajniji utjecaj na prodaju zaštićenog sadržaja.

Kako ističe nizozemska tvrtka Ecory koja je provela analizu, "rezultati ne pokazuju značajniji statistički dokaz smanjene prodaje zbog objavljivanja zaštićenog sadržaja na internetu".

Dodaju i kako to ne znači nužno da piratstvo nema utjecaja "već da njihova statistička analiza ne može dokazati da postoji utjecaj na prodaju".

Istraživanje je otkrilo kako ilegalno preuzimanje i dijeljenje sadržaja čak može potaknuti legalnu prodaju videoigara.

Jedini negativni podaci vezani su uz velike filmske hitove, gdje je otkriveno da za svakih 10 novih filmova koji se odgledaju ilegalno (odnosno odgleda njihova ilegalna kopija), legalno se odgledaju četiri filma manje.

Zanimljivo je kako je, iako je istraživanje dostupno više od dvije godine u Europskoj komisiji tek sad objavljeno i to zato što je do njega došla Julia Reda, europarlamentarka iz redova njemačke piratske stranke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti