Istraživanje potvrdilo: Zaposlenici koji rade hibridnim načinom učinkovitiji su i produktivniji

Sad kad izravni nadređeni više nisu udaljeni samo nekoliko ureda, poslodavci razvijaju nove načine za praćenje i kvantificiranje produktivnosti zaposlenika.

Martina Čizmić | 21.11.2021. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija je pokazala kako je mnogo poslova moguće raditi i izvan tvrtke, odnosno od kuće. Zaposlenici koji su iskusili takav način rada, sve češće razmišljaju o prelasku na hibridni način, koji podrazumijeva provođenje nekoliko dana na poslu u uredu, a nekoliko na poslu od kuće. 

Globalna studija koju je za tvrtku VMware provela neovisna istraživačka institucija "Vanson Bourne", pokazala je da su zaposlenici koji rade u novim hibridnim modelima rada učinkovitiji, ali i da bi uočeno povećanje učinka i povjerenja zaposlenika moglo biti ugroženo zbog povećanja provedbi mjera daljinskog nadzora od strane poslodavaca.

Slika nije dostupna U LinkedInu vjeruju kako je budućnost tržišta rada - fleksibilna

Studija „Virtualni plan: nova pravila za novu eru rada“ tako otkriva da je 70 posto anketiranih tvrtki ili već implementiralo ili planira implementirati mjere nadzora zaposlenika kako bi pratili produktivnost zaposlenika koji su prešli na hibridne modele rada.

Pod mjerama nadzora koje koriste anketirane organizacije najčešće su praćenje e-pošte (44%), praćenje web pretraživanja (41%), nadzor alata za suradnju (43%), video nadzor (29%), praćenje pažnje/fokusa zaposlenika putem web kamera (28%) i implementacijiu keylogger softvera za praćenje i snimanje aktivnosti tipkovnice (26%).

Međutim, 39 posto tvrtki koje su već implementirale monitoring uređaja i 41 posto tvrtki koje su trenutno u procesu uvođenja ovih mjera, bilježe "drastičan porast" ili "porast" fluktuacije zaposlenika.

Slika nije dostupna Povratak u urede i hibridni način rada za mnoge bi tvrtke mogao biti recept za katastrofu

Rezultati istraživanja sugeriraju da postoji osjetljiva ravnoteža koju tvrtke trebaju postići u novim načinima procjene učinka zaposlenika, koja se ne temeljI samo na "prezentizmu", odnosno prisutnosti zaposlenika.

Iz perspektive zaposlenika, njih tri četvrtine (75%) se slaže da je prelazak na distribuirano radno okruženje doveo do toga da poslodavci više cijene njihov učinak, za razliku od tradicionalnih pokazatelja kao što je vrijeme provedeno u uredu. Istovremeno, 79 posto zaposlenika slaže se da su im tehnologije rada na daljinu omogućile učinkovitiji rad nego prije, a 74 posto organizacija moralo je razviti nove načine mjerenja produktivnosti zaposlenika. Novi pristup praćenju produktivnosti postignut je korištenjem rješenja usmjerenih na izvedbu: redoviti razgovori s menadžerima (55%), procjena učinka u odnosu na dogovorene planove (53%) i korištenje novog softvera za upravljanje projektima (47%).

Međutim, sad kad izravni nadređeni više nisu udaljeni samo nekoliko ureda, poslodavci razvijaju nove načine za praćenje i kvantificiranje produktivnosti zaposlenika. Tako gotovo šest od deset (59%) zaposlenika priznaje da je njihova organizacija morala razviti nove načine praćenja produktivnosti u sklopu prijelaza na hibridni rad, transparentnost ostaje kritično pitanje. Četvrtina zaposlenika (24%) ne zna je li njihova organizacija implementirala sustave za praćenje na njihove uređaje kako bi pratila njihovu produktivnost.

Nadzor zaposlenika samo je jedna od mnogih tema koje su obrađene u istraživanju koje je proveo Vanson Bourne. U istraživanju su se dotaknuli i formiranja novih “grupa zaposlenika” putem digitalnih alata koje koriste. Takvo "novo grupiranje" dovelo je do povezivanja zaposlenika na temelju afiniteta, zajedničkih ciljeva i vrijednosti, a ne temelju fizičke blizine. Obradili su i čnijenicu da rad ulazi u novu eru transparentnosti i povjerenja. Uz manje središnje kontrole i interakcije uživo, transparentnost i povjerenje postaju ključne kvalitete koje lideri moraju prihvatiti kako bi unaprijedili i ujedinili svoje organizacije u vrijeme kada je hibridni model postao standard. Posebna je pozornost posvećena sigurnosti koja je postala timski sport. Virtualni "prostorni plan" donosi brojne nove slobode za zaposlenike - i isto toliko sigurnosnih rizika za IT. Uz manje izravne kontrole nad aplikacijama, uređajima i mrežama, IT se kreće kroz novu paradigmu u kojoj je sigurnost timski sport. 

Slika nije dostupna Iz Applea objasnili zašto zaposlenicima neće dopustiti rad od kuće

Rad od kuće, ilustracija - 1 7 ključnih trendova koji će obilježiti prelazak na hibridni način rada 2021.

Globalno vidimo da organizacije permanentno prelaze na hibridne modele rada koji ne zahtijevaju da radnici koji pružaju intelektualne usluge budu stalno u uredu. Kao dio ove promjene, poslodavci bi trebali biti oprezni kada zamjenjuju prezentizam alatima za praćenje. Nadgledanje i performanse dvije su vrlo različite stvari, kaže Shankar Iyer, viši potpredsjednik i generalni menadžer za End-User Computing u VMwareu. Alati za digitalni radni prostor omogućuju ljudima da rade s bilo kojeg mjesta, a naše istraživanje pokazuje da se zaposlenici osjećaju cijenjenima i da im poslodavci više vjeruju. Nedostatak transparentnosti i mjerenje kroz skrivene tehnologije i brojke može vrlo brzo potkopati povjerenje zaposlenika i navesti ih da traže drugi posao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti