Istraživanje upozorilo: Teški oblik COVID-a udvostručuje izglede za smrt u idućih godinu dana

S obzirom na to da su smrtni ishodi često uslijedili dugo nakon prebolijevanja infekcije, vrlo je vjerojatno da ih ni obitelj ni njihovi liječnici nikada nisu povezali s bolesti COVID-19, pokazalo je istraživanje.

Hina | 06.12.2021. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U pacijenata koji su preživjeli teški oblik bolesti COVID-19 uočena je dvaput veća vjerojatnost od smrti u idućoj godini u odnosu na one koji se nisu zarazili koronavirusom ili su bolest preboljeli uz blage do umjerene simptome, rezultati su nove studije objavljeni u časopisu Frontiers in Medicine.

Istraživanje upućuje na to da teža zaraza koronavirusom može dugoročno znatno naškoditi zdravlju te ukazuje na važnost cijepljenja.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Za jednu od mutacija u omikronu možda je odgovoran virus prehlade, a to bi moglo izazvati probleme

Studija je pokazala da je povećani rizik od smrti zamijećen osobito među populacijom mlađom od 65 godina, a samo 20 posto pacijenata koji su preboljeli teški oblik COVID-a umrlo je od posljedica tipičnih za COVID, poput respiratornog zatajenja, piše Guardian.

Naša ranije provedena studija pokazala je da u pacijenata s preboljelim teškim oblikom bolesti COVID-19 koji su se uspjeli oporaviti postoji znatno veći rizik od hospitalizacije u sljedećih šest mjeseci, rekao je glavni autor studije, profesor Arch Mainous sa Sveučilišta Florida.

Novom smo studijom proširili dosadašnja saznanja kako bismo istražili koliki je rizik od smrtnosti godinu dana nakon preboljelog teškog COVID-a.

Istraživači su proučili elektroničke zdravstvene kartone 13.638 pacijenata koji su bili podvrgnuti PCR testiranju na koronavirus u sklopu zdravstvenog sustava Sveučilišta Florida, pri čemu je 178 pacijenata imalo teške simptome bolesti, 246 ih je pokazivalo blage ili umjerene simptome bolesti COVID-19, a ostali su bili negativni.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na komplikacije kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19

Svi pacijenti uključeni u studiju oporavili su se od bolesti, a znanstvenici su i nakon toga nastavili pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Naše je istraživanje pokazalo da su u predstojećih godinu dana uočeni znatno veći izgledi od smrtnog ishoda među pacijentima koji su preboljeli težak oblik COVID-a (zbog kojeg su bili hospitalizirani).

Obrazac je bio osobito čest među pacijentima mlađim od 65 godina.

S obzirom na to da su smrtni ishodi često uslijedili dugo nakon prebolijevanja te bolesti, vrlo je vjerojatno da ih ni obitelj ni njihovi liječnici nikada nisu povezali s COVID-om, pokazalo je istraživanje.

Većina smrtnih slučajeva koja je uslijedila u roku od godine dana nakon što su pacijenti preživjeli teški oblik bolesti COVID-19 nije se povezivala s uobičajenim komplikacijama koje prate tu bolest. Naime, 80 posto takvih smrti dogodio se iz čitavog niza razloga koje liječnici obično ne dovode u vezu s koronavirusom.

Podaci ukazuju na to da se u razdoblju od godinu dana nakon hospitalizacije zbog bolesti COVID-19 sveukupno zdravstveno stanje pacijenata pogoršalo i da im je oslabio imunitet, zbog čega su bili podložniji razvoju raznih drugih bolesti.

Slika nije dostupna Genijalna ideja američkih znanstvenika: Može li guma za žvakanje doista spriječiti širenje bolesti COVID-19?

S obzirom na to da sada znamo kako postoji znatan rizik od smrtnog ishoda nakon nečega što bismo mogli smatrati neprepoznatom komplikacijom bolesti COVID-19, moramo biti još oprezniji u nastojanju da spriječimo broj teških oblika COVID-a, rekao je Mainous.

Riskirati tešku zarazu i nadati se uspješnom liječenju i izlječenju nakon hospitalizacije? Čini se da to nije ni krajnja ni potpuna slika negativnog ishoda zaraze koronavirusom. U ovom je trenutku naša preporuka - iskoristite preventivne mjere, među kojima je i cijepljenje, pa ćete spriječiti i razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti