Unatoč pandemiji koronavirusa ova hrvatska industrija - cvate, a prosječne su plaće bitno veće od prosjeka: "U prošloj godini imali smo rekordnu dobit!"

IT industrija ponovno je dokazala otpornost na krizu i u pandemiji koronavirusa pokazala se kao najzdravija grana domaćeg gospodarstva. Poslovi su se samo redali, a IT-jevci od države žele da se ugleda na njih i digitalizira u potpunosti.

Ivan Forjan | 17.02.2021. / 06:41

Galerija

Kada u pandemiji napravite posao vrijedan 400 tisuća dolara, onda znate da ono što radite - radite odlično. Osnivač IT tvrtke Mislav Javor i njegovi suradnici napravili su sve kako bi koronavirus za njihovo poslovanje ostao potpuno sporedan. Digitalizirali su se još i više i pojačali rad od kuće. Slična je priča i kod njihovih kolega u Osijeku.

2020. godina bila nam je najbolja godina, naši su se prihodi udvostručili, možemo reći da imamo rekordnu dobit, zaposlili smo trinaest novih djelatnika. Ali, nažalost, mi plaćamo veliki porez na dobit, iako vlasnici IT firme neće tu dobit iskoristiti za svoje privatne svrhe. Cijelo se vrijeme samo priča šta se može napraviti, ali još nismo vidjeli da se to provodi, požalio se ipak Ivan Jurlina iz Udruge Osijek Software City.

IT je jedna od najzdravijih grana domaćeg gospodarstva. Godinu prije pandemije uprihodila je 27 milijardi kuna i ostvarila godišnji rast od 12,4 posto. Zapošljava 33 tisuće ljudi, a prosječna plaća im je pedeset posto veća nego u drugim djelatnostima te iznosi osam i pol tisuća kuna. U ukupnom BDP-u sudjeluju s 2,1 posto, uz godišnji izvoz od osam milijardi kuna.

Svi su složni u tome da država mora pomoći i modernizirati se jer bi to pomoglo i jednima i drugima. Naime, koliko god značajna bila, domaća IT industrija i dalje je daleko od europskog standarda. Primjerice, u Rumunjskoj tvrtke uprihode i nekoliko puta više jer poreza na IT - nema.

Više o ovoj temi doznajte u videu priloženom u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti