Iz Googlea najavili prekretnicu na tržištu tableta s Androidima

Dok su tableti raniji bili uređaji za konzumaciju sadržaja, sada su sve popularniji i kao uređaji za kreatore i produktivnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2022. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se govori o tabletima, prvi uređaj koji mnogima padne na pamet jest iPad. S tim tabletom. koji je predstavio Steve Jobs, pokrenuto je potpuno novo tržište u čije su osvajanje krenule i druge tehnološke kompanije i mobilni proizvođači. Do sada su predstavljeni brojni tableti koje pokreće Android, no prema ekipi iz Googlea, vrijeme tableta s Androidima tek dolazi.

Slika nije dostupna Slažete li se? Po Timeu, ovo je najvažniji gadget predstavljen u proteklih 10 godina

O stanju na ovom tržištu za medije ovaj je tjedan govorio jedan od osnivača Androida, Googleovac Rich Miner. Priznao je kako Google na početku nije napravio dovoljno kako bi pružio najbolje iskustvo korištenja Androida na tabletima. Na početku rast nije bio velik, no to se počelo mijenjati 2019., a posebno je spomenuo kako su tada sve popularniji postali tableti s kojima se mogu koristiti i tipkovnice.

Na veliki porast korištenja tableta utjecala je i, naravno, pandemija. Ljudi koji su prisilno morati sjediti u svojim kućama više su vremena provodili sa svojim uređajima, uključujući i tablete.

Miner je upozorio i na još jednu stvar, odnosno promjenu u načinu korištenja tih uređaja. Dok su oni na početku prvenstveni bili uređaji za konzumaciju sadržaja, dakle pregledavanje internetskih stranica, videozapisa na YouTubeu, društvenih mreža i slično, s vremenom su sve više postali uređaji koje koriste kreatori sadržaja te uređaji za produktivnost.

Što se budućnosti tiče, u bliskoj budućnosti možemo očekivati “prekretnicu” na tržištu kada će prodaja tableta premašiti prodaju prijenosnih računala, smatra Miner dodavši kako se Google priprema za takvu budućnost. Naime, Google će podržati i poticati developere u razvoju aplikacija za Androide koji će biti namijenjene prvenstveno za tablete. Također, razvijaju i verziju Androida koja će biti namijenjena tabletima s većim ekranima.

Slika nije dostupna Raste prodaja tableta, no to je tržište pod pritiskom jedne sve popularnije kategorije uređaja

U odnosu na prijenosna računala, moderni su tableti iznimno sposobni i jeftiniji, a s obzirom na to da današnji modeli imaju sve veće ekrane, jasno je zašto bi mnogima mogli zamijeniti prijenosnike, vjeruje ovaj Googleovac.

Izvor: 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti