Iz Huaweija odgovorili Pompeu: "SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda protiv nas"

Iz kineske kompanije naglašavaju da se nikada nije dogodio nijedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe Huawei opreme niti su postojali dokazi protiv Huaweija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2020. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom posjeta Hrvatskoj, američki državni tajnik Mike Pompeo nije propustio još jednu priliku za kritiku Kine i kineskih kompanija. Poručio je kako prilikom provedbe strateških projekata nacionalna sigurnost mora biti na prvom mjestu, a ako se za takve projekte odaberu tenderi Kineske komunističke partije, time se ugrožava sigurnost građana. Također, naglasio je kako su kineske tvrtke duboko povezane s kineskim sigurnosnim aparatima, spomenuvši kako nijedan hrvatski građanin ne bi htio da slike njihove djece koje imaju u mobitelu završe u rukama kineske komunističke partije.

To je samo još jedna u nizu optužbi ih SAD-a prema kineskim kompanijama, prvenstveno Huaweiju koji je na posebnom piku Amerikanaca i smatraju ga prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Na Pompeove otrovne strelice prema Kini te na navode o ugrozi kibernetičke sigurnosti odgovorili su iz Huaweija, a njihov komentar prenosimo u cijelosti:

Huawei Technologies snažno i kontinuirano negira neutemeljene optužbe američke vlade jer SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda protiv nas.

Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako i nadamo se da će zemlja nastaviti primjenjivati nediskriminirajući pristup prema svim dobavljačima kibernetičke opreme, zahtijevajući od svih da se jednako pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma provjere.

Upravljanje kibernetičkom sigurnošću trebalo bi se usredotočiti na rješavanje problema. Kibernetička sigurnost tehničko je pitanje i mora se riješiti tehničkim sredstvima. Političke taktike za postizanje hegemonije u globalnom natjecanju, poput isključivanja određenih dobavljača na temelju zemlje porijekla, nisu učinkovite u borbi za kibernetičku sigurnost.

Huawei je u proteklih 30 godina isporučio opremu koju koristi tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada se nije dogodio nijedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe Huawei opreme niti su postojali dokazi protiv naše kompanije. Uvijek se pridržavamo međunarodnih i lokalnih zakona, propisa i poslovne etike.

Do sada uživamo povjerenje mnogih europskih zemalja i njezinih građana, kao i hrvatske vlade i naroda. Imamo čvrsto uporište s našim 5G rješenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Austriji i Mađarskoj.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti