Iz 'kineskog Applea' u Facebook: Hugo Barra vodit će najvažniji Facebookov projekt

Nekoliko godina što je Google zamijenio Xiaomijem, Hugo Barra vraća se u Silicijsku dolinu i radit će s Markom Zuckerbergom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2017. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hugo Barra bio je jedan od poznatijih zaposlenika Googlea koji je bio zadužen za razvoj Androida, a u središte medijske pažnje došao je nakon što je Silicijsku dolinu odlučio zamijeniti Kinom. Dao je otkaz u Googleu (glasine su spominjale i ljubavni trokut, odnosno da mu je Sergey Brin oteo curu pa je zbog toga pobjegao iz kompanije) i krenuo u jedan od najvećih startupova koji je u to vrijeme osvajao kinesko tržište i pripremao se na iskorak i širenje na druga tržište. Riječ je o Xiaomiju, kompaniji koju još nazivaju kineskim Appleom, no čini se kako im Barra s velikim znanjem i iskustvom nije uspio pomoći u ostvarivanju novog velikog koraka na mobilnom tržištu jer, usprkos velikim najavama, Xiaomi nije ostvario željene prodajne brojke i ovu su kompaniju prestigli (kineski) konkurenti.

Prije nekoliko dana Barra je najavio kako napušta Xiaomi i vraća se u SAD gdje ga u Silicijskoj dolini čeka novi posao, no nije spomenuo kompaniju u kojoj će nastaviti raditi. Ovaj podatak o kojem su nagađali svi tehnološki mediji jučer je na svom profilu na Facebooku otkrio Mark Zuckerberg koji je napisao će se Barra pridružiti njegovoj kompaniji u kojoj će biti zadužen za vođenje odjela virtualne i proširene stvarnosti. Facebook je na ovo tržište ušao preuzimanjem Oculusa kojeg je platio oko dvije milijarde dolara, a iako se početkom prošle godine činilo kako će virtualna i proširena stvarnost brzo postati hit među korisnicima, ova se tehnologija ipak nije proširila brzinom kojom su to očekivali neki analitičari. 

Cijena računala i samih uređaja, kao i činjenica kako se moraju nositi velike naočale za uživanje u sadržaju u virtualnoj stvarnosti samo su neki od razloga zbog kojih i dalje nema velike potražnje među korisnicima za ovakvim uređajima i tehnologijom. No, Zuckerberg je uvjeren kako je virtualna stvarnost tehnologija budućnosti koju ćemo za nekoliko godina svakodnevno koristiti te vjeruje kako će mu u širenju i popularizaciji ove tehnologije pomoći upravo Hugo Barra kojem je tako povjerio vođenje vjerojatno najvažnijeg Facebookovog projekta.

'Hugo dijeli moja razmišljanja kako su virtualna i proširena stvarnost sljedeće velike računalne platforme. Zahvaljujući njima, iskusit ćemo potpuno nove stvari i biti kreativniji nego ikada prije', napisao je Zuckerberg na Facebooku, a prvi komentar na ovu objavu napisao je upravo Barra koji mu je poručio da jedva čeka krenuti s poslom i 'oblikovanjem budućnosti'.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti