Izašao novi dokumentarni film kojim Google potiče žene da više programiraju

Žene u programiranju još uvijek su u vrlo malom postotku, no postoje inicijative koje žele to promijeniti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.11.2015. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Žene još uvijek zauzimaju relativno mali postotak programskih inženjera, točnije, manje od 20 posto žena drži poziciju inženjera ili neku drugu ulogu voditelja tvrtke.

Naime, to je globalni problem, i Google želi pomoći ženama da se više posvete programiranju i da dublje uđu u tehnološke poslove. Manjak ženski uzora u ovoj industriji također je velik problem koji se pokušava riješiti raznim metodama.

Googleova inicijativa Made with Code radi upravo na tom cilju, a uz to podržali su dokumentarni film CODEGIRL koji prati 5.000 djevojaka iz 60 zemalja koje se natječu u globalnom poduzetništvu te programerskom natjecanju. Djevojkama je dano tri mjeseca da osmisle aplikaciju pomoću koje će riješiti problem u svojoj lokalnoj zajednici.

Kroz dokumentarni film se prožima iskustvo koje bi trebalo potaknuti i druge djevojke da se počnu više baviti ovim poslom, pa se tako može vidjeti interakcija s mentorima, kako uče programirati, pitchati svoje ideje a sve to u nadi da će osvojiti 10.000 dolara nagrade.

Film možete besplatno pogledati na YouTube ispod, a ukoliko želite raspravljati o filmu, možete se koristiti hashtagom #rallyforcodegirl ili saznati više na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti