Izbjegnite radare i kazne za prebrzu vožnju uz aplikaciju Moja patrola

Umjesto da "blicanjem" upozoravaju na policijske kontrole, vozači sad mogu koristiti aplikaciju Moja patrola.

Martina Čizmić | 19.06.2018. / 12:11

Prometna policija (Foto: Davor Javorovic/Vecernji list) (Foto: Davor Javorovic/Vecernji list)

Rijetki su vozači koji barem jednom u životu nisu uhvaćeni u prebrzoj vožnji. Neki su se izvukli samo s upozorenjem, dok su drugi, koji imaju "težu nogu na gasu" već dobro upoznati s policijskim radarima, kamerama i plaćanjem kazni.

No što kad biste znali gdje se nalazi policijska ophodnja koja provodi nadzor brzine?

Vodeći se tom idejom, srbijanski programer Goran Radoičić, osmislio je aplikaciju Moja patrola. Prva inačica aplikacije, koja je lansirana 2012. godine korisnicima je u Srbiji omogućavala da razmjenjuju informacije o tome gdje se nalaze policijske ophodnje i prometne kamere.

Korisnici su sami objavljivali gdje se nalaze kamere i policijske ophodnje, a drugi korisnici te su informacije potvrđivali ili opovrgavali.

Aplikacija je postala hit u Srbiji, a preuzelo ju je čak 150 tisuća korisnika. Međutim, pokazalo se kako samo mali broj korisnika aktivno javlja informacije, dok većina samo pasivno prati što se događa.

Zato su 2016. godine odlučili lansirati potpuno novu aplikaciju Moja patrola. Korisnici koji odluče instalirati aplikaciju na svoj mobilni telefon registriraju se upravo svojim telefonskim brojem. Tako se izbjegava nepotrebno osmišljavanje korisničkih profila i lozinki.

Aplikacija Moja patrola (Foto: Moja patrola) (Foto: Moja patrola)

Kako za Zimo pojašnjava autor Goran Radoičić, pri ocjenjivanju pouzdanosti informacija aplikacija se koristi posebnim algoritmom. U obzir uzima više faktora, kao što su pouzdanost korisnika koji je prijavio ili potvrdio lokaciju, vrijeme dojave, ali i još nekoliko varijabli koje čuvaju kao poslovnu tajnu.

Aplikacija se može koristiti u cijelom svijetu, ali pouzdanost informacija isključivo ovisi o broju korisnika u određenoj državi. Što je veći broj korisnika, to su informacije pouzdanije. To znači da se uz kvalitetne aplikacije mora napraviti i kvalitetan marketing za svako tržište posebno kako bismo okupili odgovarajući broj korisnika aplikacije. Trenutno je marketing odrađen za 4 države - Srbija, Crna Gora, Hrvatska, BiH, pojašnjava Radoičić i dodaje kako od rujna kreću sa širenjem i na Bugarsku, Grčku, Tursku, Rusiju i Bjelorusiju.

Tijekom prvih 30 dana aplikacija je u potpunosti funkcionalna i omogućuje korisnicima da pokažu koliko su aktivni u javljanju informacija "s terena". Oni koji se pokažu kao najaktivniji, dobit će priliku dalje koristiti aplikaciju besplatno, dok će oni koji budu pasivni za potpuni pristup informacijama morati platiti ili koristiti "siromašniju" verziju aplikacije.

Trenutno se aplikacija plaća samo u Srbiji, ali smo svakome dali mogućnost da besplatno koristi sve opcije u okviru aplikacije. Naime, aktivni korisnici, koji redovno koriste aplikaciju i aktivni su, dobivaju povlašten status, odnosno besplatno korištenje svih opcija. Zatim postoji i mogućnost skupljanja bonus bodova na putu ili pozivanjem drugih korisnika da instaliraju aplikaciju i ti se bonus bodovi mogu koristiti za otvaranje svih opcija. A korisnici koji nisu aktivni i ne žele skupljati bonus bodove sve opcije mogu dobiti plaćanjem godišnje pretplate u iznosu od 8 eura. U suštini, svako od članova zajednice trebao bi dati svoj doprinos održivosti aplikacije, bilo kroz svoju aktivnost, skupljanje bonus bodova ili na kraju simboličnom pretplatom. Mi taj novac ulažemo u daljnji razvoj aplikacije i marketing kako bismo konstantno povećavali broj korisnika i time povećavali pouzdanost informacija, ističe Radoičić.

Jedno od zanimljivih pitanja koje se postavlja vezano za ovu aplikaciju jest koliko je ona zakonita.

Rad aplikacije u potpunosti je u skladu sa zakonom, jer korisnici između sebe razmjenjuju informacije o pozicijama policijskih ophodnji, pojašnjava Radoičić te dodaje kako je rad njihove aplikacije čak komentiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, koji je istaknulo da, dok god se cijeli sustav bazira na dojavama građana, nema nikakvih problema ili prepreka za funkcioniranje aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti