Izgubili ste laptop? Stiže nova opcija koja bi trebala omogućiti brz pronalazak prijenosnika

Možda već krajem ove, a najvjerojatnije sljedeće godine prijenosnici s Intelovim hardverom imat će opciju lakšeg pronalaska izgubljenog ili ukradenog prijenosnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2020. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Intel i Tile potpisali su sporazum prema kojem bi se u budućnosti veliki broj prijenosnih računala (s Intelovim hardverom) mogao isporučivati s ugrađenom tehnologijom Tilea. Riječ je o kompaniji koja proizvodi minijaturne uređaje, tzv. trackere koji se mogu postaviti na privjesak za ključeve, pametne telefone, tablete, u novčanike i druge uređaje kako bi ih, u slučaju da se izgube, lakše pronašli. Ako npr. žurite vani, a ne znate gdje ste stavili novčanik, zahvaljujući Tileovu uređaju postavljenom u novčanik možete ga brzo i jednostavno pronaći. Dovoljno je samo aktivirati aplikaciju na smartphoneu koja je povezana bluetoothom s uređajem i aktivirat će se zvučni signal na samom uređaju u novčaniku.

Surface Neo Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Ta tehnologija, dakle, već krajem ove ili početkom sljedeće godine bit će dostupna i u prijenosnim računalima te će biti zanimljivo vidjeti način njezine integracije i korištenja. Pretpostavlja se da ta tehnologija neće toliko pomoći ljudima u pronalaženju prijenosnika u kući jer laptopi ipak nisu ključevi da ih se može tako lako zametnuti, no može im pomoći u pronalaženju u slučaju da izgube prijenosnik ili im ga netko ukrade. Naravno, to neće biti moguće putem bluetootha, no postoji cijela mreža korisnika Tileovih uređaja od koje možete zatražiti pomoć. Na temelju aktualnih uređaja i načina na koji rade, možemo zaključiti da će postupak biti sljedeći: ako se vaš prijenosnik pojavi u blizini korisnika s Tileovim uređajem ili aplikacijom, dobit ćete obavijest na svoj telefon o lokaciji na kojoj se uređaj nalazio.

Tek treba vidjeti način na koji će biti implementirana tehnologija Tilea. Iz kompanije su već naglasili da će se prijenosnik moći pronaći čak i ako ne radi, nego je u sleep modu, no postoji mogućnost da se pronađe čak i ako je ugašen. U tom slučaju, kao što je to napravljeno na jednom HP-ovu laptopu, Tileov integrirani uređaj mogao bi imati vlastiti hardver i bateriju neovisne o bateriji računala. Ipak, zasad su to samo nagađanja i tek treba vidjeti kako će izgledati budući prijenosnici koji će imati tu mogućnost.

Slika nije dostupna Prodaja počinje sredinom godine: Poznata je cijena prvog laptopa sa savitljivim ekranom

Prilikom objave informacije o suradnji iz Tilea su naglasili da njihova ekipa, zajedno s timovima iz Intela već blisko surađuje s proizvođačima osobnih računala kako bi pronašli najbolja iskustva s Tileom za njihove korisnike.

Riječ je opciji, pokazalo je nedavno istraživanje koje je provela ta kompanija, koju većina korisnika prijenosnih računala smatra iznimno poželjnom te je za više od 70 posto njih mogućnost lociranja izgubljenog prijenosnog računala od "velike ili iznimno velike važnosti".

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti