Iznad svih očekivanja: Facebook nezaustavljivo raste!

Iz Facebooka su objavili rezultate za prethodni kvartal koji su nadmašili sva očekivanja – po broju korisnika i po zaradi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2015. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije malo više od tri godine brojni tržišni analitičari i novinari govorili su o Facebooku kao ispuhanom balonu koji ima puno korisnika na kojima ne može zaraditi dovoljno novca, kritizirali su Zuckerbergovu mobilnu strategiju, dok su neki preporučili prodaju dionica ove kompanije. Bilo je to vrijeme nedugo nakon izlaska ove kompanije na burzu te se nekoliko mjeseci nakon početka trgovanja dionicama Facebooka (čija je vrijednost u kratko vrijeme prepolovljena) činilo da im prijeti velika katastrofa, a neki su dioničari čak pripremali tužbu protiv Marka Zuckerberga.

Situacija se u ove tri godine radikalno promijenila, a koliki je napredak postignut u vrijeme od izlaska na burzu do danas najbolje govore podaci o broju korisnika i poslovanju koje je Facebook jučer objavio – prihodi i profit za ovo tromjesečno razdoblje premašili su očekivanja analitičara s Wall Streeta, dok je po prvi puta broj dnevnih korisnika ove mreže bio veći od milijarde, što je povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mjesečno, društvenu mrežu Marka Zuckerberga koristi oko 1,55 milijardi ljudi te su sve ove odlične brojke utjecale i na raspoloženje investitora tako da je cijena dionice ove kompanije skočila za skoro pet posto. U tromjesečnom razdoblju koje je završilo u rujnu Facebook je ostvario 4,5 milijardi dolara prihoda, što je povećanje od 41 posto u odnosu na treći kvartal 2014., a osim s povećanjem zarade i brojem korisnika Facebooka, Zuckerberg se pohvalio i s brojem korisnika svojih ostalih servisa –Instagram mjesečno koristi više od 400 milijuna ljudi, Messenger više od 700 milijuna, a WhatsApp mjesečno koristi više od 900 milijuna ljudi.

Komentirajući ove rezultate i poslovanje Facebooka, izvršni urednik Cneta Ian Sherr rekao je kako je sljedeći izazov za ovu kompaniju privući 'sljedeću milijardu ljudi' te napominje kako je Zuckerberg itekako spreman za taj izazov: 'Već imaju sve te različite servise i pokušavaju omogućiti pristup internetu ljudima koji ga nikada nisu imali i razvijaju nove tehnologije s naočalama za virtualnu stvarnost. Čini se kako sve ove stvari već sada daju odgovor na pitanje kako će pronaći nove korisnike kojima će moći prikazivati oglase'. Sherr posebno naglašava viziju Zuckerberga i njegove desne ruke Sheryl Sandberg koji su se odlučili na velika ulaganja u neke dugoročne projekte koji su prvo šokirali analitičare i investitore, no pokazalo se kako je riječ o mudroj strategiji koja bi im i u budućnosti trebala osigurati daljnji rast broja korisnika i, naravno, sve veću zaradu.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti