Iznude, ucjene i zlostavljanja: Otkrivene metode hakera kojima se žele dokopati popularnih korisničkih imena na društvenim mrežama

Neki od prvih korisnika Instagrama s popularnim korisničkim imenima našli su se na udaru hakera koji im prijete i zlostavljaju kako bi im predali ta korisnička imena koja mogu skupo prodati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.02.2021. / 14:13

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Na dark webu i zatvorenim internetskim forumima hakeri trguju različitim podacima i na tome okreću veliki novac. Npr. osobni podaci, korisnička imena i lozinke, svi podaci vezani uz financije i slično tražena su roba jer ih kriminalci mogu iskoristiti za financijske prijevare, mogu s njima provaliti u mailove ili društvene mreže, ukrasti podatke pa ucjenjivati vlasnike tih računa i slično.

Slika nije dostupna Appleovi uređaji na udaru hakera? Ako koristite iPhone i iPad, odmah nadogradite softver

No čini se da je prilično živo i tržište prodaje korisničkih imena za društvene mreže. Kada su Twitter, Instagram, TikTok i druge mreže tek startale, neki od prvih korisnika zauzeli su zanimljiva korisnička imena poput npr. @gamer, @food, @king i druga, no neki od njih zbog toga su na kraju i požalili. Naime, takva su imena tražena roba na crnom tržištu i postoje ljudi spremni platiti desetke tisuća dolara (spominju se cifre i od čak 40 tisuća dolara) kako bi na Twitteru ili Instagramu bili npr. @killer.

Tu u igru uskaču hakeri ili bolje rečeno internetski kriminalci koji se na različite načine pokušavaju dokopati tih podataka kako bi ih prodali, a s njima se trguje na stranicama poput OGUsers. Način na koji su se hakeri domogli podataka nekih korisnika su zastrašujući.

Jedan je mladić za Yahoo opisao zlostavljanje kroz koje je prošao zbog korisničkog imena na Instagramu koje je bilo zanimljivo hakerima. Prvo su mu poslali sliku s Googleovih karata na kojima je bila označena njegova kuća, nakon čega su mu slali poruke kako će mu silovati i ubiti roditelje te su otvorili lažni profil na Instagramu na kojem su objavljivali svakakve laži o njemu.

Hakerski napad (Foto: Getty Images) Američki političari na udaru hakera. Ugroženi e-mailovi visokih dužnosnika ministarstva financija

Iz Instagrama su ovaj tjedan objavili kako su uklonili stotine računa povezanih s članovima foruma OGUsers, čije su metode uključivale zlostavljanja, zastrašivanja i iznude zajednice na Instagramu, te su najavili da će nastaviti s istom praksom i dalje. Slične mjere borbe protiv prodaje profilnih imena provode i druge društvene mreže pa su slična brisanja ranije proveli i Facebook, Twitter i TikTok.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti