Izrael objavio prve rezultate primjene četvrte doze Pfizerovog cjepiva: "Vidimo peterostruko povećanje razine antitijela"

Rani rezultati testiranja u Izraelu pokazuju da i drugim docjepljivanjem protiv COVID-19 nakon prvotnog cijepljenja s dvije doze cjepiva, razina antitijela u krvi značajno raste već nakon tjedan dana.

Branimir Vorša | 05.01.2022. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Četvrta doza Pfizerovog cjepiva protiv novog koronavirusa za pet puta povećava broj antitijela u kod pacijenata, pokazala je najnovija izraelska studija. Izraelski premijer smatra da će novo docjepljivanje pomoći u vraćanju opadajuće razine imuniteta te nastaviti štititi ljude od COVID-19.

Četvrta doza cjepiva protiv COVID-19 vrlo vjerojatno će značiti značajno povećanje zaštite protiv zaraze, hospitalizacije i teških simptoma, ističe izraelski premijer Naftali Bennet, dodajući i to da dužnosnici sad s većom sigurnošću znaju da će novo docjepljivanje biti sigurno za široku uporabu.

Slika nije dostupna Omikron varijanta mogla bi pomoći Izraelu da dosegne kolektivni imunitet?

Znamo da tjedan dana nakon primanja četvrte doze vidimo peterostruko povećanje razine antitijela kod cijepljene osobe. To će očito pokazati znatno veći razinu zaštite od one koja bi bila bez četvrte doze, jednako u korelaciji sa zarazom i širenjem virusa te rizikom od smrti, poručio je Bennet.

Testiranje je počelo kasno u prosincu 2021. godine, a u njemu je 150 djelatnika bolnice Sheba Medical Center primilo i četvrtu dozu Pfizerovog cjepiva. Pokazalo se da im je razina antitijela značajno pala četiri mjeseca nakon primanja treće doze cjepiva, što ide u prilog dokazima o s vremenom opadajućem imunitetu dobivenim primanjem cjepiva protiv COVID-19.

Pojavom novih varijanti, poput delte i omikrona, zaštita dobivena cijepljenjem dodatno je oslabila, no Izrael i dalje ostaje prva zemlja u svijetu koja uvodi nova docjepljivanja. Oni su stanovništvo starije od 60 godina počeli docjepljivati četvrtom dozom i prije objave ovih najnovijih rezultata testiranja.

Slika nije dostupna Izraelci krenuli s 4. dozom: Za sad su cijepljeni samo dobrovoljci u sklopu kliničkog ispitivanja

No, dok je pojava omikron varijante digla uzbunu u svijetu, kao i novi val epidemioloških mjera i ograničenja, rani rezultati istraživanja sugeriraju da ta varijanta izaziva blaže simptome od ranijih mutacija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak je priopćila da bi ti dokazi mogli objasniti odvajanje brzo rastući broj novozaraženih na dnevnoj razini, s usporedno malim brojem hospitalizacija i razina smrti diljem svijeta, čak sugerirajući da bi omikron varijanta mogla predstavljati "dobrue vijesti", ako dodatne studije potvrde te rane rezultate istraživanja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti