Izrael privremeno odobrio sprej za nos koji bi mogao spriječiti prijenos koronavirusa

NONS bi korisnike trebao zaštititi od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje dišne putove.

Hina | 24.03.2021. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izrael i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju spreja za nos s dušikovim oksidom (NONS) biotehnološke tvrtke SaNOtize Research and Development koji bi mogao pridonijeti sprečavanju prijenosa koronavirusa.

 

Proizvodnja spreja pod nazivom 'Enovid' počela je u Izraelu u suradnji sa SaNOtizeovom partnerskom tvrtkom Nextar Chempharma Solutions Ltd i očekuje se da bi se proizvod ondje mogao naći u prodaji u ljeto.

Na Novom Zelandu SaNOtize je registrirao sprej za nos uz odobrenje novozelandske regulatorne agencije, Uprave za sigurnost lijekova i medicinskih proizvoda, što tvrtki omogućuje da proizvod odmah distribuira i prodaje bez recepta, objavila je tvrtka sa sjedištem u Vancouveru.

Slika nije dostupna Australska tvrtka razvija sprej za nos koji bi mogao pomoći u borbi protiv gripe, prehlade, ali i koronavirusa

Slika nije dostupna Island već ima učinkovito oružje protiv koronavirusa? Testirali su svoj sprej za prehladu s enzimima bakalara i rezultati su zapanjujući

NONS bi korisnike trebao zaštititi od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje dišne putove.

Ali novozelandsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da još nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusni sprej za nos.

Odobrenje na koje se poziva tvrtka ne zadovoljava klasični postupak podnošenja zahtjeva ili odobrenja, priopćilo je u utorak ministarstvo zdravstva uz objašnjenje da će nastaviti daljnje pregovore s tvrtkom.

Prošli su tjedan, SaNOtize i britanska zaklada bolnice Ashford i St. Peter's iz Surreya objavili rezultate kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je NONS učinkovit antiviralni lijek koji bi mogao spriječiti prijenos koronavirusa, skratiti trajanje bolesti te ublažiti ozbiljnost simptoma kod već zaraženih pacijenata.

Chris Miller, vodeći znanstvenik u SaNOtizeu, rekao je da je njihova formula dušikova oksida za upotrebu kod ljudi osmišljena tako da "uništi viruse u gornjim dišnim putovima, sprečavajući ih da se inkubiraju i prošire na pluća".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti