Izraelci na tragu lijeka za Covid-19? Primijenili eksperimentalnu terapiju i vratili u život šest pacijenata

Iako je ovo tek malen uzorak koji zahtijeva dodatna testiranja i klinička ispitivanja, pozitivni rezultati bude nadu da bi lijek za komplikacije uzrokovane Covidom-19 mogao biti na vidiku.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 17:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Borba protiv novog koronavirusa ponekad se čini kao utrka s vremenom. Jer što se prije pronađe lijek ili cjepivo, to će manje ljudi oboljeti ili umrijeti. Znanstvenici i istraživači diljem svijeta isprobavaju različite više i manje poznate supstance koje bi mogle pomoći u borbi s koronavirusom.

No, čini se kako su znanstvenici iz Izraela uspjeli ostvariti određeni napredak u liječenju oboljelih od Covid-19. Kako je objavila izraelska farmaceutska tvrtka Pluristem Therapeutics, od sedam pacijenata koji su bolovali od aktunog respiratornog sindroma i komplikacija povezanih s Covid-19, šest je veoma dobro reagiralo na tretman Pluristemovim PLX stanicama. Radi se o stanicama koje su alogeneične stanice slične embrionalnom vezivnom tkivu (poput matičnih stanica) koje maju sposobnost poticanja imunološkog sustav da prirodno regulira svoju reakciju na infekcije. Istovremeno potencijalno mogu smanjiti pretjeranu (i veoma opasnu) reakciju imunološkog sustava. Kako ističu iz Pluristema, klinička testiranja pokazala su da su PLX stanice imale terapeutski učinak na probleme s dišnim putevima kod laboratorijskih životinja, no za sad nisu komercijalno dostupne.

Prema informacijama iz Izraela, svi su pacijenti imali su Covid-19 i bili su na intenzivnoj njezi priključeni na respiratore, a četiri su pacijenta imali i zatajenje drugih organa.

Nakon tretmana, kod četiri je pacijenta zabilježeno poboljšanje u respiratornom sustavu, a tri pacijenta su u postupku skidanja sa respiratora.

Kako ističu iz Pluristema, iako planiraju nastaviti i dalje liječiti oboljele, neće davati dodatne informacije o njihovom napretku, već će se fokusirati na prijavljivanje i pokretanje međunarodnih kliničkih ispitivanja korištenja PLX stanica u liječenju pacijenata koji imaju komplikacije uzrokovane Covidom-19.

Iako je ovo tek malen uzorak koji zahtjeva dodatna testiranja i klinička ispitivanja, pozitivni rezultati bude nadu da bi lijek za komplikacije uzrokovane Covidom-19 mogao biti na vidiku.

No, treba biti oprezan. Znanstvenici su već ranije upozorili da ćemo za prva cjepiva morati pričekati barem godinu dana, a za lijekove možda i dulje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti