Izumitelj ethera Vitalik Buterin dobio crnogorsko državljanstvo, uručena mu i putovnica

Jedan od najistaknutijih predstavnika kriptozajednice, Vitalik Buterin, dobio je crnogorsko državljanstvo.

Branimir Vorša | 13.04.2022. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač kriptovalute ethereum Vitalik Buterin (27) postao je državljanin Crne Gore, priopćilo je crnogorsko ministarstvo financija i socijalne skrbi.

Rusko-kanadski programer postao je državljanin Crne Gore u skladu s člankom 12. zakona o crnogorskom državljanstvu, a državljanstvo Buterinu predložio je sam predsjednik crnogorske vlade i nakon inicijative ministra financija i socijalne skrbi Milojka Spajića.

U priopćenju se nadalje navodi kako je ministar unutarnjih poslova Crne Gore, Sergej Sekulović, prepoznao prijedlog premijera i ministra financija te donio odluku o davanju državljanstva rusko-kanadskom kriptogenijalcu, kojem je uručena i crnogorska putovnica.

Slika nije dostupna CEO švicarske banke optimističan je oko vrijednosti bitcoina koja bi se ove godine mogla skoro udvostručiti

Bitcoin (Foto:Thinkstock) Bitcoin i druge kriptovalute mogli bi postati stabilniji

Dodaje se kako će Buterin svojim djelovanjem doprinijeti daljnjoj promociji Crne Gore i ukupnom razvoju kriptoindustrije u toj zemlji.

Buterin ovih dana boravi u Crnoj Gori i sudjelovao je na panelu "Budućnost Sad! Nova era crnogorskih financija". Isto tako, bio je i na sastanku u crnogorskoj vladi.

Buterin je stvorio kriptovalutu ethereum (drugu najjaču kriptovalutu iza bitcoina) kad je imao tek 19 godina, odnosno 2013. godine. U međuvremenu je skupio bogatstvo koje se mjeri u milijardama dolara, pišu crnogorski mediji.

Ipak, Buterin je i čovjek koji je ranije u 2021. godini, gostujući u popularnom podcastu Lexa Friedmana pojasnio zašto je uništio 90 posto i donirao 10 posto bogatstva stečenog na iz vedra neba dodijeljenih mu 50 posto ukupnog broja shiba inu tokena (kriptovaluta nastala 2020. kao varijacija dogecoina), čija je ukupna tržišna vrijednost (svih 100 posto) u jednom trenutku nakon toga premašila 13 milijardi dolara, a njegov dio vrijedio je 6,7 milijardi dolara. Dio koji je donirao i koji je iznosio 1,2 milijarde dolara, dao je India COVID-19 relief fondu.

U niže priloženom video isječku iz spomenutog podcasta pogledajte kako je Buterin objasnio taj svoj potez.

Izvor: N1

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti