Izumitelj GIF-a Steve Wilhite primio životno priznanje Webby Award

Zahvaljujući sve brže rastućim servisima poput Twittera, Tumblra i ostalih, riječ 'GIF' prošle je godine proglašena za riječ godine, a ovaj tjedan Steve Wilhite, kreator ovog formata primio je nagradu za životno postignuće.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.05.2013. / 10:06

Izumitelj GIF-a Steve Wilhite primio životno priznanje Webby Award

Zahvaljujući sve brže rastućim servisima poput Twittera, Tumblra i ostalih, riječ "GIF" prošle je godine proglašena za riječ godine, a ovaj tjedan Steve Wilhite, kreator ovog formata primio je nagradu za životno postignuće.

Steve Wilhite 1987. godine izumio je format GIF (Graphics Interchange Format) koji je okarakteriziran kao promjena sličica u beskonačnoj petlji, koja je mnogim umjetnicima poslužila kao format za njihovo kreativno izražavanje.

Iako se 1987. godine teško moglo uopće zamisliti ovako nešto radi sporih interentskih veza, danas je GIF sasvim normalan i često vrlo zabavan format kojeg čak i velike kompanije koriste kako bi najavile svoje akvizciije — primjerice yahoo.tumblr.com.

Sve je krenulo kada je g. Wilhite radio u kompaniji CompuServe (prvom nacionalnom online servisu) gdje se pokušavalo prikazati slike vremenske prognoze u boji. S obzirom da je Wilhite bio zainteresiran za tehnologiju kompresije, bilo je izvjesno da bi mogao pomoći kompaniji u njezinom naumu.

"Vidio sam format i započeo sam programirati. Sjećam se kada su ostali ljudi vidjeli GIF". Nakon toga sve se promjenilo. Njegovi kolege obustavili su radove na crno bijelim formatima dok su vidjeli kako se GIF počeo širiti interentom. Zahvaljujući kompresiji i brzini, GIF se brzo uklopio u interenetsku kulturu gdje ostao do dan danas.

Za kraj spomenimo samo kako Whilhite navodi da se GIF krivo izgovara, te kako je pravilni izgovor 'jif' s 'mekim G'.

Izvor: NYTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti