Izvan pameti: Xiaomi pomiče granice smartphone zaslona, ovakvo nešto još niste vidjeli

Neki će se sjetiti da je pravu revoluciju u omjeru ekrana naspram tijela mobitela započeo kineski Xiaomi i to sa svojim Mi Mix modelom, koji se na tržištu pojavio prije gotovo tri godine. Sad, kad većina svjetskih brendova vodi bitku doći što bliže granici od 100 posto zaslona s prednje strane mobitela, Xiaomi ide korak dalje i opet postavlja novu granicu - 100 posto s prednje i 80 posto sa stražnje strane.

Branimir Vorša | 24.09.2019. / 13:10

Xiaomi Mi Mix Alpha (Screenshot: Xiaomi/YouTube)

Većina vodećih proizvođača pametnih telefona danas vodi bitku oko toga tko će imati veći zaslon i omjer istog nasuprot kućišta mobitela s prednje strane. Dok je većina blizu granice od 100 posto, Xiaomi je prešao tu granicu i konkurenciju ostavio u prašini. Hoće li i ovaj njihov potez postaviti novi trend ili će završiti samo kao suluda ideja, nećemo trebati dugo čekati za vidjeti, no ako je suditi po revoluciji koju su napravili kad su na tržište pustili svoj prvi Mi Mix model u listopadu 2016. godine, treba im dati šansu.

Xiaomi ima novi Mi Mix model. Nakon tri iteracije tog modela, dolazi, čini se, majka svih Mi Mix modela i nosi naziv Mi Mix Alpha. Ako će Alpha po ičemu biti posebna i ostati zapamćena, onda je to veličina zaslona i njegov omjer nasuprot ostatka kućišta mobitela.

Xiaomi je naime gotovo pa uspio pospremiti čitavo kućište mobitela ispod zaslona, jer zaslon Alphu s prednej strane pokriva 100 posto, a sa stražnje još 80 posto.

Zapravo, jedino što se sad ističe na mobitelu jest tanka traka na kojoj se nalaze kamere i bljeskalica. Isto tako, postoje rubovi na vrhu i dnu mobitela, ali oni su gotovo pa zanemarivi.

Alphin omatajući zaslon na rubovima služi i kao statusna traka koju inače vidimo pri vrhu zaslona klasičnih smartphone uređaja i koja sadrži stanje baterije, jačinu mobilnog signala i mreže i slično. Isto tako, stranice mobitela na Alphi su osjetljive na dodir pa se na taj način jačina zvuka na mobitelu pojačava ili stišava.

Od ostalih specifikacija, valja izdvojiti stražnuju kameru od 108 megapiksela s velikim senzorom 1/1.33 inča koji kombinira piksele u 2x2 kvadratiće te proizvodi fotografije rezolucije 27 megapiksela te poboljšava performanse kamere u slabije osvjetljenim uvjetima.

S tako dizajniranim mobitelom, ne treba vam selfie kamera, jer, zaslon se nalazi i na stražnjoj strani pa sve možete obaviti stražnjom kamerom.

Velika mana ovog uređaja jest ta što za njega neće biti zaštitne maske, a tehnologija iza zaslona je takva da će uređaj biti bitno osjetljiviji od klasičnih mobitela, što priznaju i u Xiaomiju.

Alphu pogoni najnoviji Snapdragon 855 plus čipset, ima 12GB radne memorije, bateriju zapremine 4050mAh, 40W žičano brzo punjenje, 512GB memorije za pohranu podataka i naravno, podršku za 5G.

Ipak, u Xiaomiju na Alphu ne gledaju kao na mainstream uređaj, već kao na konceptualni mobitel, koji će biti proizveden u ograničenoj seriji i s paprenom cijenom od oko 2800 dolara.

Alpha će se pojaviti na tržištu u prosincu.

I dok primjerice TechRadar Xiamijevu Mi Mix Alphu vidi kao krhak i beskoristan mobitel, umjesto kojeg je puno bolje kupiti (jednako beskoristan, krhak i skup) preklopni mobitel, pravo mišljenje, kao i uvijek, dat će sami korisnici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti