Japan do 2020. uvodi virtualnu valutu J-Coin

Uvođenje J-Coina (kako ga neslužbeno zovu), moglo bi pozitivno utjecati na japansku ekonomiju, a "mijenjao" bi se s yenom u odnosu jedan na jedan.

Martina Čizmić | 30.09.2017. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok većina europskih zemalja sa skepsom gleda na virtualne valute, s iznimkom Estonije koja je ipak korak ispred ostatka, u Aziji ozbiljno razmišljaju o uvođenju vlastitih kriptovaluta.

Nakon što je objavljeno kako Kina već priprema svoju središnju banku za izdavanje kineske nacionalne kriptovalute, slične najave dolaze i iz Japana.

Konzorcij japanskih banaka priprema se na izdavanja nove nacionalne digitalne valute. Za razliku od Estonije koja bi svoju "estcoin" koristila za financiranje fonda koji bi onda ulagao u startupe i druge projekte, japanska bi valuta zamijenila postojeću gotovinu.

Želja im je razviti tehnologiju koja bi Japancima omogućila korištenje digitalnog novca i plaćanje roba i usluga pomoću pametnog telefona.

Uvođenjem digitalnog novca, japanske bi banke smanjile ogromne troškove koje imaju zbog korištenja papirnatog novca (od transporta do osiguranja i pohranjivanja).

Prema nekim predviđanjima, uvođenje J-Coina (kako ga neslužbeno zovu), moglo bi pozitivno utjecati na japansku ekonomiju, a "mijenjao" bi se s yenom u odnosu jedan na jedan.

Japanski projekt, koji ima podršku njihove središnje banke, trebao bi biti lansiran na vrijeme za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti