Japanci osmislili genijalnu zaštitnu masku koja olakšava komuniciranje

C-Mask se nosi preko jednokratne ili višekratne zaštitne maske i, u kombinaciji s pametnim telefonom, olakšava svakodnevnu komunikaciju.

Martina Čizmić | 28.06.2020. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Htjeli mi to ili ne, ali na nošenje zaštitne maske morat ćemo se naviknuti. Bez obzira radi li se o kirurškoj maski ili onoj platnenoj.

No, nošenje maske sa sobom povlači i cijeli niz problema u svakodnevnom životu. Tako je teže razumijeti osobu koja nosi masku i govori, pogotovo ako razgovara na telefon, a situacija je još teža ako pokušavate komunicirati sa strancem ili osobom oštećena sluha.

Kako bi doskočili tom problemu, u japanskoj tvrtki Donut Robotics osmislili su modernu zaštitnu masku koja, osim što štiti, olakšava komunikaciju.

C-Mask, zaštitna maska stavlja se preko jednokratne ili višekratne maske, u sebi sadrži mikrofon i u kombinaciji s pametnim telefonom uvelike olakšava komunikaciju uz održavanje obaveznog razmaka za socijalno distanciranje. Naime, mikrofon koji se nalazi u maski bilježi što osoba govori, šalje putem Bluetootha na pametni telefon i pomoću algoritma za prepoznavanje govora, pretvara izgovoreno u tekst na ekranu pametnog telefona ili pak jednostavno prenosi glas kroz zvučnik telefona kako bi osoba s druge strane mogla jasno čuti što se govori.

Osim toga, aplikacija koja prati masku nudi mogućnost prevođenja na osam svjetskih jezika, kako bi i tijekom putovanja lakše mogli komunicirati s ljudima oko sebe.

Iz Donut Roboticsa imaju velike planove za nadogradnju maske i dodavanje novih mogućnosti, no za sad imaju tek otvorenu stranicu za prednarudžbe. Cijena jedne ovakve maske u Japanu iznosi oko 270 kuna, a tvrtka planira prodavati maske i diljem svijeta, no još nije poznato kad.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti