Japanski grad odlučio se na radikalan potez kako bi zaštitio stanovnike od opasnih gostiju

Vlasti japanskog grada Takikawe odlučile su se na prilično neobičan potez kako bi spriječile sve češće dolaske medvjeda koji se spuštaju u grad u potrazi za hranom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2020. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada čujete o japanskom gradu u kojem su postavljeni zastrašujući roboti vukovi koji ispuštaju čudne mehaničke zvukove te im svjetlost isijava iz očiju kako bi uplašili medvjede, možda biste pomislili kako je riječ o nekakvom scenariju za (čudni) film. No ovdje se ne radi o filmovima, već su se vlasti grada Takikawe, koji se nalazi na otoku Hokaidu, zaista odlučile primijeniti takav radikalan pristup u borbi protiv opasnih gostiju - medvjeda. Robotski vukovi, barem za sada, pokazali su se odličnim rješenjem.

Slika nije dostupna Hyundai kupuje "robota iz noćne more" za milijardu dolara?

U posljednje vrijeme zabilježen je sve veći broj medvjeđih posjeta u naseljena mjesta u Japanu, a povećan je i broj napada u kojima su tijekom ove godine ubijene dvije osobe. Različiti su razlozi za to - od širenja gradova na veća područja bliže šumama, kao i uništavanja šuma s kojima se smanjuju prirodna staništa medvjeda, pa do nedostatka žireva i orašastih plodova kojima se medvjedi hrane i koji su iznimno bitni za razdoblje prije hibernacije i zimskog sna.

Kako su se prirodna staništa smanjila i sve je manje hrane, medvjedi se sve više približavaju naseljenim mjestima u potrazi za hranom. Tako je lani zabilježeno čak 157 napada na ljude.

Što se situacije u Takikawi tiče, od nedavnog postavljanja robotskih vukova više nije zabilježen niti jedan posjet medvjeda. Roboti izgledom podsjećaju na prave vukove kakvi su u prošlosti živjeli na tom području, no istrijebljeni su lovom, a osim što imaju detektore pokreta i mogu pomicati glavu i ispuštati robotske zvukove, čak mogu i zavijati poput vukova i time poslati prijeteću poruku medvjedima.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

U Takikawi su dosad postavljena dva takva robota, a za njima ima interesa i na drugim naseljenim područjima u Japanu u kojima su medvjedi česti gosti te je kompanija koja ih proizvodi, Ohta Seiki, do sada prodala oko 70 komada.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti