Kada čujete o japanskom gradu u kojem su postavljeni zastrašujući roboti vukovi koji ispuštaju čudne mehaničke zvukove te im svjetlost isijava iz očiju kako bi uplašili medvjede, možda biste pomislili kako je riječ o nekakvom scenariju za (čudni) film. No ovdje se ne radi o filmovima, već su se vlasti grada Takikawe, koji se nalazi na otoku Hokaidu, zaista odlučile primijeniti takav radikalan pristup u borbi protiv opasnih gostiju - medvjeda. Robotski vukovi, barem za sada, pokazali su se odličnim rješenjem.

Slika nije dostupna Hyundai kupuje "robota iz noćne more" za milijardu dolara?

U posljednje vrijeme zabilježen je sve veći broj medvjeđih posjeta u naseljena mjesta u Japanu, a povećan je i broj napada u kojima su tijekom ove godine ubijene dvije osobe. Različiti su razlozi za to - od širenja gradova na veća područja bliže šumama, kao i uništavanja šuma s kojima se smanjuju prirodna staništa medvjeda, pa do nedostatka žireva i orašastih plodova kojima se medvjedi hrane i koji su iznimno bitni za razdoblje prije hibernacije i zimskog sna.

Kako su se prirodna staništa smanjila i sve je manje hrane, medvjedi se sve više približavaju naseljenim mjestima u potrazi za hranom. Tako je lani zabilježeno čak 157 napada na ljude.

Što se situacije u Takikawi tiče, od nedavnog postavljanja robotskih vukova više nije zabilježen niti jedan posjet medvjeda. Roboti izgledom podsjećaju na prave vukove kakvi su u prošlosti živjeli na tom području, no istrijebljeni su lovom, a osim što imaju detektore pokreta i mogu pomicati glavu i ispuštati robotske zvukove, čak mogu i zavijati poput vukova i time poslati prijeteću poruku medvjedima.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

U Takikawi su dosad postavljena dva takva robota, a za njima ima interesa i na drugim naseljenim područjima u Japanu u kojima su medvjedi česti gosti te je kompanija koja ih proizvodi, Ohta Seiki, do sada prodala oko 70 komada.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju