Je li doista moguće? Američki znanstvenici tvrde da su uspjeli napraviti čudesnu pilulu za vježbanje

U revolucionarnom istraživanju napravljena je potencijalna i dugo tražena tableta za vježbanje, koja koristi prirodni metabolički put za oponašanje dobrobiti vježbanja, obećavajući nadu za terapiju.

Branimir Vorša | 22.03.2024. / 14:28

Muškarac uzima lijek, ilustracija
Muškarac uzima lijek, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američki znanstvenici tvrde da su uspjeli sažeti zdravstvene prednosti vježbanja na veličinu tablete koja se može progutati. Lijek, poznat kao SLU-PP-332, još uvijek je u ranoj fazi razvoja, ali početna ispitivanja na glodavcima pokazuju obećavajuće rezultate, budući da aktivira prirodni metabolički put obično stimuliran tjelesnom aktivnošću.

Vodeći autor istraživanja Bahaa Elgendy, kemičar sa Sveučilišta Washington, predstavio je najnovija otkrića na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva 2024., potvrđujući njihov uspjeh u ciljanju metaboličkog puta koji se nekoć smatrao nemogućim za liječenje lijekovima.

Potencijalne primjene

Mjerenje krvnog tlaka, ilustracija Imate visok tlak? Ovo su važna pravila kojih se trebate pridržavati

Elgendy predviđa potencijalne terapijske primjene za izazovne bolesti poput neurodegenerativnih stanja i zatajenja srca ako se isti put može učinkovito usmjeriti na ljude.

Napori da se stvori "pilula za tjelovježbu" traju godinama u cijelom svijetu, budući da tjelovježba utječe na različite metaboličke putove sa značajnim zdravstvenim prednostima, osobito na receptore povezane s estrogenom (ERR) koji se nalaze u tkivima mišića, srca i mozga.

Povijesno ih je bilo teško ciljati, no ERR igraju vitalnu ulogu u regulaciji gena povezanih s različitim tjelesnim funkcijama. Znanstvenici sa Sveučilišta Florida i Sveučilišta Washington bili su pioniri u istraživanju u tom području, s ciljem da razviju lijek koji istovremeno cilja na više vrsta ERR-a.

Obećavajući rezultati

Lijek SLU-PP-332 pokazao je obećavajuće rezultate u ispitivanjima na glodavcima, povećavajući izdržljivost mišića i metabolizam. Miševi tretirani lijekom pokazali su poboljšanu izdržljivost na traci za trčanje i dobili znatno manje masti unatoč nepromijenjenoj prehrani i rutini vježbanja.

Thomas Burris, farmaceut sa Sveučilišta Florida, istaknuo je da spoj oponaša fiziološke promjene uočene tijekom treninga izdržljivosti, promičući korištenje masnih kiselina za energiju i gubitak težine.

Vježbanje s utezima Želite poboljšati svoje zdravlje? Pokušajte vježbati svaki dan u isto vrijeme

Iako SLU-PP-332 nije zamjena za tjelovježbu, on aktivira molekularne puteve koji prenose slične dobrobiti vitalnim organima poput srca, mozga i bubrega. Znanstvenici istražuju spojeve slične SLU-PP-332 koji bi potencijalno mogli prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru, nudeći terapeutske prednosti za zdravlje mozga.

Elgendy naglašava potencijal takvih lijekova da pojačaju ili oponašaju učinke vježbanja za pojedince koji se ne mogu baviti tjelesnom aktivnošću zbog dobi, bolesti ili drugih čimbenika te otvara nove puteve za poboljšanje zdravlja i borbu protiv raznih bolesti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti