Je li litecoin kriptovaluta budućnosti?

Ako sada uložite vrlo malo, za nekoliko mjeseci mogli biste zaraditi milijune.

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.12.2017. / 08:26

Foto: Flickr

Bitcoin nije jedina kriptovaluta vrijedna pažnje. Iako je njegova vrijednost trenutno najveća (16.845 dolara), tzv. litecoin u 2017. godini također je zabilježio ogroman rast, veći čak i od bitcoina, i trenutno je četvrta kriptovaluta po vrijednosti u svijetu, uz bitcoin, ethereum i ripple.

Vrijednost jednog litecoina iznosi 320 dolara, ali je od početka ove godine njegova vrijednost porasla čak 7,291%, dok je vrijednost bitcoina porasla 1,731%, što je čak četiri puta veći rast.

Litecoin – "srebrna" verzija bitcoina

Umjesto deset minuta, koliko je potrebno za izvršenje transakcije bitcoinom, transakcija litecoina traje samo dvije i pol minute.

Osim brže transakcije, tvorac litecoina Charles Lee, (bivši Googleov inženjer) učetverostručio je maksimalan broj litecoina koji se mogu izrudariti. Primjerice, maksimalan broj bitcoina koji se može izrudariti jest 21 milijun, dok taj broj kod litecoina iznosi 84 milijuna. Ukupna vrijednost litecoina na tržištu trenutno iznosi 18 milijardi, dok je ta vrijednost kod bitcoina ogromnih 291 milijardu dolara.

Moja vizija oduvijek je bila da litecoin nadopunjuje bitcoin, a ne da se s njim natječe. Bitcoin se može koristiti za prebacivanje milijuna dolara između banaka, za kupovinu kuća i automobila. Litecoin je namijenjen za kupovinu jeftinijih stvari, izjavio je Charles Lee.

Lee je u priču s bitcoinima prvi put ušao 2011. godine, a ubrzo nakon toga lansirao je litecoin. Bio je to izgovor da naučim kod bitcoina. Odlučio sam kreirati novu kriptovalutu koja bi bila bolja od većine postojećih, dodao je Charles.

Ozbiljnije u cijelu priču s litecoinima ušao je početkom ove godine. Tijekom ljeta na Twitteru je objavio da s litecoinom planira izaći iz Coinbase, mjenjačnice za kriptovalute.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je litecoin opstao i zašto nije propao kao velik broj drugih sličnih coina jest drugačiji način rudarenja. Naime, rudarenje litecoina zahtijeva opremu koja je rasprostanjenija i dostupnija, za razliku od bitcoina koji zahtijeva SHA-256 hashing algoritam, kojem treba ASIC mikročip tehnologija, dok litecoin koristi algoritam Scrypt.

S obzirom na to da Scrpyt zahtijeva veću količinu memorije, većina proizvođača ASIC mikročipova nije razvijala odgovarajuću tehnologiju. Umjesto toga, Litecoin se najčešće rudari pomoću grafičkih kartica. Dobra je stvar da kompanije poput Zeus and Flower Technology na tržište polako izbacuju ASIC mikročipove koji su namijenjeni Scryptu.

Zarada od litecoina

Nesigurnost kriptovaluta njihov je najveći problem. Cijene mogu skakati i padati iz sata u sat, pa nitko sa sigurnošću ne može prognozirati njihovu budućnost.

Litecoin bi, baš poput bitcoina, mogao doživjeti sličnu sudbinu i s trenutne vrijednosti od oko 320 dolara, skočiti na 3000 i više dolara. To znači da je sada idealno vrijeme za ulaganje u ovu kriptovalutu, ali, nažalost, nitko sa sigurnošću ne može reći što će dogoditi u idućih nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti