Nedavno su u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali autonomni automobili izgubljena dva života – ženu koja je prelazila cestu udario je Uberov automobil kojim je upravljalo računalo, dok je muškarac poginuo nakon što je njegovo vozilo s uključenim autopilotom udarilo u barijeru između dvije trake na autocesti.

Nakon ovih nesreća puno se pisalo o automobilima kojima upravljaju računala, a pogotovo o Tesli jer su i iz ove kompanije više puta upozorili vozače kako ne smiju odvajati ruke od volana dok je uključen autopilot – da je ovo upozorenje poslušao muškarac koji je poginuo u SAD-u, odnosno da je držao ruke na volanu možda ne bi niti došlo do nesreće.

Na YouTubeu možemo pronaći brojne videozapise u kojima su vlasnici Teslinih automobila testirali autopilot – dok su se u nekim slučajevima pohvalili kako je upravo računalo na vrijeme reagiralo i spriječilo nesreću, ovakav način vožnje predstavlja rizik i za osobe u samom automobilu, ali i za sve sudionike u prometu.

Jedan je Britanac tako, vjerovali ili ne, nakon što je aktivirao Teslin autopilot, sjeo na mjesto suvozača i svoj život, ali i živote drugih osoba prepustio računalu. Srećom, za razliku od nedavne situacije u SAD-u, autopilot je odradio svoj posao bez problema pa nije bilo nikakvih incidenata, no Bhavesh Patel koji je upravljao (tj. trebao upravljati) ovim automobilom zažalio je zbog svoje gluposti.

Naime, osoba iz drugog vozila snimila je njegov automobil u kojem je, pri brzini većoj od 60 km/h mjesto vozača bilo – prazno. Nakon što je video objavljen na društvenim mrežama, netko je obavijestio policiju koja je provela istragu i Patel je završio na sudu. Policiji je rekao kako je on "nesretnik kojeg su uhvatili" – aludirajući kako nije jedini vlasnik Tesle koji radi ovakve gluposti na cesti.

Priznao je krivnju za opasnu vožnju zbog koje mu je sudskom odlukom zabranjeno upravljanje motornim vozilima tijekom sljedećih godinu i pol, mora odraditi sto sati neplaćenog rada i platiti sudske troškove od 1800 funti.

"Ono što je Patel napravio bilo je nevjerojatno neodgovorno i moglo je završiti tragično. Nije ugrozio samo svoj život, već i živote drugih nevinih ljudi koji su se tog dana vozili istom cestom", komentirali su za medije iz policijske postaje u Hertfordshire.

Treba napomenuti kako je riječ o događaju iz svibnja prošle godine, dakle prije nedavne smrtonosne nesreće Modela X, a kazna je izrečena tek ovog tjedna.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju