Je li ovo naznaka problema za Google?

Google, odnosno Alphabet nedavno je prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu, no krajem prošlog tjedna zabilježen je pad cijena dionica

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2016. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od početka ove godine tržišna vrijednost Alphabeta, kompanije u čijem je sklopu i Google, u nekoliko je navrata premašila vrijednost Applea te je ova kompanija zauzela prvo mjesto s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu. Govoreći o usponu Alphabeta, odnosno Googlea, neki su analitičari čak komentirali kako bi ovo mogla postati prva kompanija čija će vrijednost premašiti bilijun dolara (ranije su isto govorili i za Apple), dok se Apple u posljednje vrijeme nalazi u problemima te su nedavno zabilježili prvo smanjenje prodaje iPhonea (najvećeg izvora profita ove kompanije), što se odrazilo na pad cijene dionice. No, prema analitičarima Citigroupa, čini se kako problemi ne prijete samo Appleu, već i Googleu, tj. Alphabetu.

Naime, prema njihovim informacijama, može se očekivati 'blago smanjenje potrošnje' na tržištu oglašavanja na tražilicama, što bi se moglo odraziti na prihode ove kompanije. Vjerojatno i zbog ovih informacija, cijena dionice Alphabeta smanjena je za oko tri posto krajem prošlog tjedna (što je najveći pad u posljednja dva mjeseca) te sada iznosi nešto više od 691 dolar, dok je tržišna vrijednost kompanije smanjena na 475 milijardi dolara. Ipak, usprkos naznakama potencijalnih problema, analitičari Citigroupa nisu promijenili svoju preporuku investitorima kojima savjetuju kupovinu dionice Alphabeta. Što se Applea tiče, tržišna vrijednost ove kompanije veća je od 520 milijardi dolara, dok je u najboljim danima tržišna vrijednost iznosila čak 775 milijardi dolara.

Izvor: Recode 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti