Je li ovo pogled u budućnost - robot koji postaje svjestan samog sebe?

Video možda najbolje pokazuje koliko je razvoj robota napredovao i koliko smo blizu robota koji bi zaista funkcionirati paralelno s ljudima.

Martina Čizmić | 03.12.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Video robota koji ima veoma prirodne izraze lica i koji odjednom "otkriva" svijet oko sebe, mogao bi neke podsjetiti na popularne filmove i scenarije u kojima roboti preuzimaju svijet.

I zaista, video koji prikazuje sivog robota, može djelovati izuzetno uvjerljivo. Barem dok ne dođete do njegovog kraja i shvatite da je cijelo to "buđenje" zapravo samo pametna iluzija.

Unatoč tome, možda najbolje pokazuje koliko je razvoj robota napredovao i koliko smo blizu robota koji bi zaista funkcionirati paralelno s ljudima.

Za ovog sivog robota zaslužna je britanska tvrtka Engineered Arts, koja je razvila platformu Ameca s namjerom razvijanja budućih robotskih tehnologija. Tijekom proteklih 5 godina, predstavili su cijeli niz razlilčitih robota koji su poslužili za demonstraciju aktualne robotske tehnologije, kao što su roboti za pružanje informacija i dobrodošlicu na sajmovima ili u trgovinama.

Sivi robot, od milja zvan Ameca, trebao bi poslužiti za proučavanje interakcije između robota i ljudi te pomoći inženjerima da robote učine što uvjerljivijima.

Iako na svojim internetskim stranicama navode da je robot moguće kupiti ili unajmiti, ističu i kako on trenutno - ne može hodati. Ta mogućnost mogla bi mu biti dodana u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti