Jedan asteroid stalna je prijetnja životu na Zemlji: Astronomi prate Apophis jer bi 2068. godine mogao udariti u nas

Asteroid Apophis, čija veličina iznosi oko tri i pol nogometnih igrališta, mogao bi udariti u Zemlju zbog fenomena koji se zove Yarkovskyjev efekt.

Branimir Vorša | 09.11.2020. / 13:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godine 2068. sve bi oči na Zemlji sa strepnjom mogle biti uprte u svemir u iščekivanju ogromnog asteroida Apophisa. Znanstvenici tvrde da je mogućnost udara gotovo zanemariva, ali isto tako dodaju da je ne mogu u potpunosti odbaciti.

Naime, za takav scenarij odgovoran je fenomen Yarkovskyjev efekt, koji je ubrzao kretanje asteroida, ali i promijenio njegovu putanju. Taj se fenomen javlja jer Sunce neravnomjerno zagrijava površinu asteroida pa toplina može izazvati potisak ili slabu promjenu smjera kretanja asteroida, a to ponekad može dovesti i do promjene same putanje asteroida.

Svi asteroidi moraju zračiti energiju koju apsorbiraju iz Sunca kao toplinu, kako bi zadržali termalnu ravnotežu, a to je proces koji pomalo mijenja orbitu asteroida, stoji u priopćenju za medije Sveučilišta Havaji.

Prije otkrića tog fenomena mogućnost udara bila bi nemoguća, no s njegovim otkrićem i s obzirom na to da je upravo taj efekt odgovoran za promjenu putanje Apophisa, astronomi sad ne isključuju i tu mogućnost.

Astronomi pomno proučavaju Apophis jer postoje šanse, iako iznimno male, da on 2068. godine udari u Zemlju.

Nova promatranja koja smo napravili teleskopom Subaru ranije ove godine bila su dovoljno kvalitetna da otkriju Yarkovskyjevo ubrzanje Apophisa i pokazala su da asteroid klizi iz čisto gravitacijske orbite oko 170 metara godišnje, što je dovoljno da scenarij udara 2068. godine i dalje bude u igri, pojasnio je autor studije David Tholen.

Uvjeravaju da će puno prije 2068. godine sa sigurnošću znati hoće li do najgoreg scenarija i doći.

Apophis je otkriven 2004. godine, a njegov je promjer 340 metara. Ime je dobio po grčkom bogu kaosa, a očekuje se da će bezazleno pored Zemlje proletjeti i u petak, 13. travnja 2029. godine. kad će ga biti moguće vidjeti i golim okom.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti