Jedinstveni punjači za mobilne uređaje trebali bi dovesti i do smanjenja cijena uređaja?

Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva.

Martina Čizmić | 02.12.2021. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne uređaje potaknuti proizvođače da smanje cijenu samih uređaja? Upravo se tome nadaju u Europskoj uniji. 

Naime, prijedlog Europske komisije za reviziju Direktive o radijskoj opremi službeno je predstavljen na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). 

Revizijom Direktive o radijskoj opremi konačno se uvodi jedinstveni punjač. Prema prijedlogu, USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje, rekao je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol i istaknuo da je u sklopu parlamentarne procedure Europska komisija predstavila prijedlog o uvođenju jedinstvenog punjača na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Slika nije dostupna EK predlaže jedinstveni utor USB-C, ključni korak prema univerzalnom punjaču

Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan, a zakonodavnom prijedlogu prethodili su zahtjevni pregovori. Dugo su proizvođači mobilnih telefona uvjeravali da će problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima. Nakon što sam izabran za zastupnika u Europskom parlamentu odmah mi je postalo jasno da takvi dobrovoljni dogovori neće rezultirati uvođenjem jedinstvenog punjača. Stoga sam još 2019. inicirao donošenje Rezolucije Europskog parlamenta koja je i usvojena početkom 2020. Smanjenje elektroničkog otpada iznimno je važno s ekološkog aspekta, a uvođenje jedinstvenog punjača uz to ima praktičan i financijski značaj za potrošače. S obzirom na to da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja, očekujem da će i cijena uređaja biti niža. Sve ostalo bila bi manipulacija potrošača. Zato ću pažljivo promatrati poteze proizvođača kad ovaj Akt stupi na snagu. Uz to želim snažnija jamstva da će novi zakon moći pravovremeno pratiti tehnološki razvoj. Bežično punjenje već je danas realnost i stoga ne smije ostati izvan dosega zakona, zaključio je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 posto potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni.

iPhone X (Foto: AFP) Student zamijenio priključak na starom iPhoneu pa ga na eBayu prodao za čak 86 tisuća dolara

Slika nije dostupna Baterija na novim generacijama iPhonea mogla bi se puniti samo bežično

Iako je posljednjih godina velik broj proizvođača mobilnih uređaja prihvatio ideju o jedinstvenom punjaču te na svoje uređaje ugradio USB-C utor, a neki su i počeli isporučivati uređaje bez punjača, računajući da potrošači već imaju kod kuće nekakav punjač, neki proizvođači i dalje ne odustaju od vlastitih standarda (kad su punjači odnosno utori u pitanju). 

Hoće li ih direktiva EK ipak natjerati na prilagodbu ili će jednostavno "preskočiti" žičani punjač i omogućiti samo bežično punjenje uređaja, mogli bismo saznati veoma brzo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti