Jedna od najpoznatijih videoigara slavi 30 godina i još uvijek privlači milijune igrača

Inače, zanimljiva je činjenica da se Solitaire najviše igra u SAD-u, Japanu, Brazilu, Kini i Velikoj Britaniji.

Martina Čizmić | 22.05.2020. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi koji su ikad koristili računalo s Windows operativnim sustavom sigurno su barem jednom pokrenuli videoigru koja danas slavi 30 godina.

Microsoft Solitaire kartaška je igra uz koju je moguće izgubiti sate, a u novijim inačicama i odmjeriti snage s igračima diljem svijeta. Jednostavna grafika, pravila te samo nekoliko klikova bili su dobitna kombinacija koja i danas privlači oko 35 milijuna igrača svakoga mjeseca.

Solitaire se prvi put pojavio 1990. godine kao dio Windowsa 3.0, a prvotna mu je namjena bila naučiti korisnike kako se koristi miš. Jednostavni potezi, klikanje, držanje miša i povlačenje karata po ekranu geste su koje se koriste i danas.

Rijetki znaju da iza same igre stoji Wes Cherry, programer koji je u vrijeme izlaska prvih Windowsa bio tek stažist u Microsoftu. U originalnoj verziji igre Cherry je napravio i "boss mode", odnosno verziju koja je prikazivala lažne tablice kako šefovi i kolege u prolazu ne bi shvatili da netko igra Solitaire umjesto da radi. No u Microsoftu nisu željeli naljutiti poslovne korisnike te su Cherryja prisilili da ukloni taj dio prije objave Solitairea.

U proteklih 30 godina Solitaire su igrali milijuni igrača diljem svijeta, lokaliziran je na 65 jezika, a od prošle godine nalazi se i u svjetskoj kući slavnih videoigara.

Kako bi proslavili ovu veliku obljetnicu Solitairea, u Microsoftu su odlučili pokušati postići svjetski rekord - najviše odigranih igara Microsoft Solitairea u jednom danu. Pridružiti se mogu svi, na računalima, mobilnim uređajima, pa čak i direktno u internetskom pregledniku.

Samo pazite da vas šef ne ulovi kako igrate kad biste trebali raditi!

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti