Jednostavnim trikovima oslobodite prostor i ubrzajte svoj telefon

Osim toga što je telefon sporiji kada je prepun, aplikacije na njemu prestaju dobivati nadogradnje na novije verzije. Evo što sve trebate učiniti kako biste spriječili da se to dogodi.

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.04.2017. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni danas očito nemaju dovoljno prostora pa se tako interna memorija gotovo svakog telefona vrlo brzo napuni, a učestale obavijesti o nedostatku memorije znak su da je potrebno napraviti "generalno čišćenje".

Nedostatak prostora zna biti poprilično frustirajuć jer zbog nedostatka memorije ne možete pohraniti svoje fotografije, videozapise, niti preuzimati nove aplikacije.

Kako biste ovo izbjegli, donosimo vam nekoliko korisnih trikova kojima ćete vrlo jednostavno osloboditi prostor na telefonu ili tabletu i uvijek imati dovoljno mjesta za pohranu podataka.

1. Izbrišite aplikacije i igre koje ne koristite

Jedan od najlakših načina kojima ćete osloboditi nekoliko megabajta prostora je da uklonite aplikacije i igre koje vam više ne trebaju ili ih jednostavno ne koristite. U postavkama vašeg uređaja možete provjeriti koje aplikacije zauzimaju najviše prostora pa na temelju tih informacija možete odlučiti koje ćete eliminirati.

Prostor koji zauzima svaka aplikacija označen je ispod naziva svake aplikacije i to je prostor koji biste mogli dobiti brisanjem aplikacije. Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, provjerite kada ste ih posljednji put uključili i riješite se svih onih koje niste koristili duže vrijeme.

2. Prebacite fotografije ili videozapise negdje drugdje

Ako već neko vrijeme koristite isti telefon, onda su velike šanse da ste snimili velik broj fotografija i videozapisa koji mogu zauzeti poprilično puno prostora pa bi najbolje rješenje bilo da ih prebacite na računalo te da nepotrebne obrišete. Druga opcija bi bila da napravite rezervnu kopiju na 'oblaku' (koristeći servise kao što su: Dropbox ili Google+) tako da im kasnije, ako vam ikada više budu potrebne, možete pristupiti. Kao alternativu možete koristiti aplikacije za smanjenje rezolucije i veličine slika, ali prije toga svakako ne zaboravite spremiti kopiju fotografija u punoj rezoluciji.

3. Koristite "oblak"

Ako su fotografije i glazba najveći konzumenti memorije telefona, onda ih jednostavno "dignite na oblak". Google Photos besplatna je aplikacija koja radi na svim operativnim sustavima i nudi beskonačan prostor za fotografije i videozapise do 16 MPx i 1080p videozapise. Drugi servisi koji se plaćaju uključuju Appleov iCloud (radi samo na iPhone uređajima), Microsoftov OneDrive, Amazon Photos i Dropbox.

4. Očistite cache memoriju

Ako je vaš telefon nekada radio kao 'lud', a sada se poprilično usporio, učitavanje mrežnih stranica čini se kao vječnost, prebacivanje između aplikacija ili na radnu površinu kao čekanje javnog prijevoza, vjerojatno je vrijeme za čišćenje cache memorije ili, u gorem slučaju, šetnje do servisa.

Keš memorija (engl. cache memory) brza je priručna memorija za privremeni smještaj instrukcija i podataka potrebnih procesoru koja rješava nesklad između brzine procesora i radne memorije. Ta ista memorija ponekad može raditi probleme. Za ubrzanje i ukupno poboljšanje rada uređaja trebalo bi je povremeno očistiti.

Ako ste uočili usporavanje rada sustava, čudno ponašanje aplikacija ili rušenje, sporo učitavanje ili preglednik ne pokazuje najnovije vijesti bez obzira na refreshanje, vrijeme je za brisanje keša. Postoji puno načina na koje možete brisati predmemorije aplikacija i preglednika, a jedna od boljih Android aplikacija je All In One Toolbox Cleaner koja čisti povijest preglednika, prazne mape, SMS, logove poziva, temp datoteke i SD karticu. Ne zauzima puno interne memorije, učinkovitija je od Clean Mastera i vrlo jednostavna za upotrebu. Ako imate iPhone, preporučujemo jednako dobru aplikaciju Phone Cleaner koju možete naći na iTunesu.

5. Koristite MicroSD karticu

Korištenje MicroSD kartice kao dodatne memorije za skladištenje nije trajno rješenje, ali će svakako pomoći kod problema manjeg kapaciteta interne memorije.

Kada povežete MicroSD karticu s telefonom, sve fotografije i videozapisi mogu se direktno spremiti na karticu, a sve ostale datoteke mogu biti spremljene upravo na MicroSD kako bi se memorija telefona oslobodila za neke druge datoteke koje su vam možda važnije.

6. Povremeno resetirajte telefon

Ne postoji savjet ni trik koji će prostor na telefonu osloboditi kao vraćanje na tvorničke postavke. Resetiranje telefona jedini je način da ga vratite u besprijekorno stanje u kojem je bio kada ste ga prvi put kupili.

Ipak, ne zaboravite da se resetiranjem telefona brišu apsolutno svi podaci koje imate na njemu, od SMS poruka do svih aplikacija, preko fotografija, videozapisa i glazbe pa prije resetiranja preporučujemo da sve što imate na telefonu pohranite negdje drugdje (računalo, eksterni disk ili cloud) kako ne biste izgubili bitne stvari.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti