Jednostavno pravilo: Kupi iPhone 7 i dođi potpisati otkaz

Kinesko gospodarstvo se štiti na razne načlne, između ostaloga i patriotskim zabranama stranih proizvoda

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.10.2016. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je posljednjih godina, barem tako izgleda iz naše perspektive, iskoračila iz rigidnog komunističkog okruženja, a upravo tako smo je svi percipirali "od stoljeća sedmog". Danas je kinesko gospodarstvo u ekspanziji, njihovi su proizvodi sve bolji, jefnitiniji, konkurentniji i sve se više prodaju. Otvaranje prema ostatku svijeta donijelo je, naravno, Kinezima i mogućnost kupovine proizvoda iz drugih zemalja, pa je tako i Appleov iPhone otkako se pojavio, u Kini vrlo popularan, bez obzira na brojne "klonove" i domaće modele pametnih telefona. 

Kako bi spriječile svoje zaposlenike da "misle samo na materijalno", pojedine su kineske kompanije donijele vrlo jednostavno pravilo - ako njihovi zaposlenici kupe iPhone 7 ili iPhone 7 Plus slijedi im - otkaz! Nanyang Yongkang Medicine Company je posljednja u nizu tvrtki koja je svojim zaposlenicima poslala okružnicu u kojoj decidirano stoji "ukoliko prekrišite doneseno pravilo, dođite u ured i potpišite otkaz". Objašnjenje je umotano u celofan patriotizma, jer Kinezi "moraju bojkotirati strane proizvode kako bi zadržali dostojanstvo i održali sjećanje na okupaciju". Možda je bizarno, ali je tako, uostalom, sličnu stvar su napravile i neke druge kineske kompanije... 

Kako prenosi BBC, koji je otkrio cijelu priču, čelni ljudi kineskih korporacija koje su donijele ovakva pravila žele, uz patriotski naboj, poručiti svojim djelatnicima neka više misle na svoje obitelji, a manje na luksuzne materijalne statusne simbole, kakvim tretiraju, očigledno, jedino Appleov smartphone. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti