Jesmo li na početku kraja kriptovaluta?

Kritičari kriptovaluta tvrde da bi cilj vlasti trebao biti učiniti kripto industriju "sistemski irelevantnom".

Branimir Vorša | 11.06.2023. / 09:02

Kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavne akcije američke vlade protiv glavnih igrača u kripto industriji, kao što su Coinbase i Binance, izazvale su zabrinutost za budućnost digitalnih valuta. Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC), koju vodi predsjednik Gary Gensler, bila je agresivna u pokretanju tužbi i izražavanju sumnje u trgovanje dogotalnim tokenima. To je odmah utjecalo na tržište, pri čemu su četiri od deset najjačih kriptovaluta doživjele značajan pad vrijednosti.

Coinbase se suočava s optužbama SEC-a da djeluje kao neregistrirani broker i burza. SEC tvrdi da se nekoliko tokena na platformi, uključujući Solanu (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC) i Filecoin, smatraju riskantnima. Pravni postupci protiv Coinbasea i Binancea stvorili su efekt valova, zbog čega je vodeća aplikacija za trgovanje kriptovalutama Robinhood odlučila zaustaviti trgovanje kovanicama Cardano, Polygon i Solana od 27. lipnja ndalje.

Zabrinutost raste

Navedene tuže tužbe i prethodne akcije SEC-a izazvale su zabrinutost oko regulatorne budućnosti i legitimnosti kripto industrije u cjelini. Provjera SEC-a dolazi u ključnom trenutku kada su kriptovalute već suočene sa skepticizmom i neizvjesnošću zbog svoje povezanosti s nezakonitim aktivnostima i potencijalnog utjecaja na tradicionalne financijske sustave.

Propast FTX-a, velike kripto platforme, raspršila je nade o retroaktivnom legitimiziranju industrije putem zakona, potencijalno nagnavši SEC da zauzme stroži stav prema kripto prijestupnicima. Stručnjaci upozoravaju da postupci SEC-a i nevoljkost Kongresa da intervenira ukazuju na problematičnu budućnost za kriptovalute u SAD-u.

Kritičari kriptovaluta tvrde da bi cilj vlasti trebao biti učiniti kripto industriju "sistemski irelevantnom", a neki vjeruju da bi bilo bolje pustiti industriju da sama izgori, bez stvaranja novih propisa. Kako se represija SEC-a pojačava i pravne bitke razvijaju, budućnost kriptovaluta ostaje neizvjesna, što dovodi do pada vrijednosti kovanica i narušava povjerenje među ulagačima i sudionicima na tržištu.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti