Dok iščekujemo jedini plavi supermjesec u ovoj godini i posljednji puni mjesec ljetne sezone, astronomska društva diljem Hrvatske spremaju organizirana promatranja.

Kako ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza, u četvrtak 31. kolovoza nas očekuje i drugi puni odnosno super Mjesec u kolovozu. Obzirom da će Mjesec 31. kolovoza biti u fazi uštapa, a da će se istovremeno naći u točki perigeja odnosno najbliže Zemlji, Mjesec će nam te noći biti prividno veći i nešto sjajniji.

No, tri dana prije nego što Mjesec dosegne ovu točku na nebu, planet Saturn će doći u opoziciju sa Suncem. Tako će Saturn u srijedu navečer "ukrasti" malo pozornosti s Mjeseca i zasjati oko 5 i pol stupnjeva gore desno od njega.

Saturn je naravno mnogo dalje od našeg najbližeg susjeda; nalazit će se na 1,31 milijardi kilometara ili 73 svjetlosne minute od Zemlje. Bit će ga jednostavno uočiti na noćnom nebu jer ćesjati poput staložene žuto-bijele "zvijezde". Čuveni prstenovi bit će nagnuti devet stupnjeva prema Zemlji i vidljivi dalekozorima ili malim teleskopima s povećanjem od najmanje 25 stupnjeva.

 Ako to nemate ili pak niste sigurni kamo gledati, pridružite se nekom od organiziranih promatranja. 

KRAPINA

31.8. - četvrtak - 20:30 - 23:00 - parkiralište u ulici Ivana Rendića (nasuprot Pekoma)
Organizator: Astronomsko društvo Mteteor - Krapina

NEREZINE

31.8. – četvrtak – 20:00 – 22:00 – Ridimutak Beach
Organizatori: Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Ridimutak Beach

RIJEKA

31.8. – četvrtak – 21:00 – 24:00 - Astronomski centar Rijeka
Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

VELI LOŠINJ

30.8. – srijeda – 20:00 – 22:00 – šetnica prema hotelu Punta
Organizatori: Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

A ako u vašoj blizini nema organiziranog promatranja, uvijek možete promatrati virtualno, odnosno zahvaljujući prijenosu uživo putem The Virtual Telescope Project. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju