Jesu li hakeri napali iransko nuklearno postrojenje? Iran najavio mogućnost osvete

Službeni uzrok požara u iranskom nuklearnom postrojenju nisu poznati, no spominje se mogućnost kibernetičkog napada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2020. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Što se dogodilo u iranskom nuklearnom postrojenju za obogaćivanje uranom u Natanzu? Iranske vlasti prvo su objavile da je došlo do incidenta u kojem nije bilo nikakve štete, ni žrtava te da postrojenje radi uobičajeno. Nakon toga objavili su da im je uzrok incidenta poznat, no ne žele ga objaviti zbog sigurnosnih razloga. Fotografija koju je objavila iranska organizacija za atomsku energiju pokazuje djelomično izgorenu građevinu u sklopu postrojenja, a na Reutersu su komentirali kako je do požara vjerojatno došlo nakon eksplozije.

Hakerski napad (Foto: Getty Images) U Australiji kibernetički napad "državnog aktera"

Iako uzrok, dakle, nije objavljen, tri visoka iranska dužnosnika koji su za Reuters komentirali slučaj (naravno, nisu htjeli objaviti svoj identitet) vjeruju kako je uzrok požara kibernetički napad, no nisu iznijeli nikakve dokaze za to. Napadom je navodno ciljana zgrada za montažu centrifuge koja je i ranije bila na udaru kibernetičkih napadača.

Dvije su države pod posebnim povećalom kada su u pitanju kibernetički napadi na Iran pa su tako iz državne novinske agencije napisali kako je do incidenta došlo nakon moguće sabotaže neprijatelja poput Izraela i SAD-a. Da bi iza napada mogao stajati Izrael, u razgovoru za Reuters naglasili su i iranski službenici s kojima su novinari pričali, no za to nemaju ili nisu iznijeli nikakve dokaze.

Slika nije dostupna Otvorili lažne profile: Hakeri iskoristili LinkedIn za napad na europske kompanije

Nakon incidenta oglasio se i šef civilne obrane Irana Gholamreza Jalali koji je za državnu televiziju rekao kako su odgovori na kibernetičke napade dio njihove obrambene taktike: Ako se dokaže da je naša zemlja bila meta kibernetičkog napada, odgovorit ćemo.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti