Jesu li mačke zaista "od gume" i kako prolaze i kroz najmanje otvore?

Za mađarskog znanstvenika ovo je tek prvi korak.

Martina Čizmić | 19.10.2024. / 11:11

Mačka na radijatoru, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Ako ste ikad imali mačku ili se intenzivno družili s njom znate da su to veoma zanimljive i neobične životinje. Ne samo da zbog svojih fizičkih sposobnosti zaista djeluju kao da imaju "9 života" već se ponekad čini da se mogu pretvoriti u "gumu" ne bi li se provukle i kroz najmanje otvore.

Znanstvenici sa mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd, odlučili su testirati tu teoriju i provjeriti jesu li mačke zaista obdarene "supermoćima" ili je u pozadini nešto mnogo jednostavnije.

Znanstvenik Péter Pongrácz uhvatio se tog zadatka i pred niz mačaka postavio jednostavan test. Prepreku s otvorom određene veličine. Nakon svakog uspješnog prolaska, veličina otvora se smanjivala. I ono što je otkrio više govori o mačjoj svijesti nego o nadnaravnim sposobnostima.

Mačka Znanstvenici otkrivaju razlog destruktivnog grebanja mačaka i kako ga riješiti

Naime, utvrdio je da se mačke ne ponašaju jednako kad je u pitanju uži, a viši otvor, i kad je u pitanju niži, a širi otvor. Kroz većinu otvora, čak i kad su bili široki tek pola širine njihova tijela, mačke su se provukle bez problema. No, što je otvor bio niži, mačke su sve češće odbijale proći.

Kako je Pongrácz zaključio u svom radu objavljenom u časopisu iScience, to pokazuje da svijest o vlastitoj veličini tijela kod mačaka igra ulogu u donošenju odluka. Sugerira i da mačke različito percipiraju širinu i visinu. Dok su uski otvori sasvim u redu, niski im nisu dragi jer zahtijevaju da čučnu i provlače se, zbog čega postaju ranjivije.

Dakle, mačke nemaju nikakve posebne "supermoći" niti se pretvaraju u "gumu" već su jako dobro svjesne koliko su velike i kroz što se mogu progurati. Osim toga, prije nego što krenu u provlačenje kroz uske prostore često "odmjere" mogu li se provući. To objašnjava i zašto mačići, tijekom odrastanja često nehotice "zapnu" - jer još uvijek rastu i nemaju svijest o veličini svog tijela.

Slika nije dostupna Nova studija napokon otkriva koja vrsta mačaka ima najduži životni vijek

Za mađarskog znanstvenika ovo je tek prvi korak. Planira osmisliti više eksperimenata kojima bi dodatno testirao svjesnosti mačaka o njihovoj veličini i težini u izazovnijim situacijama, ali i proučio kako ta svijest utječe na njihovo donošenje odluka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti