Još jedan palac dolje platformi budućnosti: Disney otpustio cijeli odjel za razvoj metaverzuma

Iz Disneya su najavili oko 7 tisuća otkaza, a među inim, otkaz su dobili svi zaposlenici odjela za metaverse, osim njegova direktora koji će dobiti novu poziciju unutar tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2023. / 11:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojnim kompanijama koje su proteklih mjeseci otpustile desetke tisuće ljudi pridružio se i Disney. U sklopu njihova plana restrukturiranja i rezanja troškova tijekom sljedeća dva mjeseca pokazat će izlaz čak 7 tisuća ljudi, a posebno je zanimljivo što će otkaz dobiti cijeli odjel za razvoj metaverzuma.

Roblox Vremena se mijenjaju: Djeca za džeparac više ne žele pravi, već virtualni novac

Početkom prošle godine tadašnji izvršni direktor Disneya Bob Chapek postavio je Mikea Whitea na mjesto odjela zaduženog za stvaranje "potpuno nove paradigme" s kojom ljubitelji Disneyja na novi način mogu iskusiti njihove priče i povezati se s njihovim bajkovitim svijetom. Bilo je to nekoliko mjeseci nakon što je Mark Zuckerberg promijenio ime Facebooka u Metu i promijenio fokus tvrtke s društvenih mreža i komunikacijskih platformi na virtualni svijet metaverzuma.

Gledajući iz današnje perspektive, čini se da Zuckerberg nije donio dobar potez jer se Meta cijelu prošlu godinu borila s različitim problemima, a metaverzum je bio jedan od njih te se odjel za razvoj virtualnog svijeta čini kao rupa bez dna u koju je konstantno potrebno ulagati veliki novac koji zarađuju drugi, profitabilni odjeli.

Na krilima Zuckerbergove priče o metaverzumu i druge kompanije počele su eksperimentirati s virtualnim svjetovima i investirati novac u metaverzum. No inflacija i kriza napravili su svoje tako da su se kompanije odlučile povući iz neprofitabilnih poslova. Isto je napravio i Disney te je jedina osoba koja je preživjela čistku u tom odjelu Mike White, koji će biti premješten u neki drugi odjel unutar tvrtke.

Metaverse Brojke na tržištu virtualne stvarnosti poražavajuće su za Marka Zuckerberga

Posljednjih mjeseci fokus tehnološke industrije prebacio se na umjetnu inteligenciju. AI revolucija počela je s chatbotom ChatGPT te danas brojne tvrtke ulažu mnogo novca u razvoj AI i alata baziranih na umjetnoj inteligenciji, pa možemo očekivati da će, pri razmišljanju o tehnologijama budućnosti, za većinu tvrtki AI svakako biti ispred još nedokazanih virtualnih svjetova kojai bi mogli postati profitabilni tek u nekoj daljoj budućnosti.

Izvor: WSJ

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti