Još jedan simptom? Trećina oboljelih od Covida-19 ima neurološke probleme

Znanstvenici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese.

Martina Čizmić | 14.04.2020. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme s disanjem nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija.

Studiju su proveli kineski znanstvenici na pacijentima u Wuhanu, ishodištu pandemije, i rezultate objavili u časopisu JAMA Neurology. Izvijestili su da je trećina od 214 pacijenata koje su pregledali pokazivala znakove utjecaja virusa na živčani sustav.

I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od Covida-19 gubili osjećaj mirisa i okusa.

Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak, komentirao je specijalist za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz sveučilišne bolnice u Regensburgu.

No vrlo je malo studija o utjecaju koronavirusa na mozak pacijenata. Još tapkamo u mraku, dodao je.

Studija iz Wuhana temeljila se samo na povijesti bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata.

Neurolog Ling Mao s Fakulteta znanosti i tehnologije u Huazhongu napisao je da su kod 78 pacijenata (36,4 posto) uočene neurološke poteškoće. Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji. Usto ih je 12 izgubilo osjet okusa, a 11 mirisa. Šest pacijenata pretrpjelo je i moždani udar.

No kineski znanstvenici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti