Južnoafrički znanstvenici otkrili novu varijantu koronavirusa i upozoravaju da bi mogla biti zaraznija i otpornija na cjepiva od drugih varijanti

Varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi u svibnju 2021. godine, a otad se proširila i na druge zemlje diljem svijeta, uključujući Kinu, Kongo, Mauricijus, Novi Zeland, Veliku Britaniju, Portugal i Švicarsku.

Branimir Vorša | 30.08.2021. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skupina od gotovo tridesetak južnoafričkih znanstvenika otkrila je novu COVID-19 "varijantu od interesa" te se pribojavaju da bi ona mogla biti još zaraznija i otpornija na cjepiva od prethodnih varijanti.

Ta nova varijanta novog koronavirusa zapravo se sastoji od višestrukih mutacija na virusu i kolektivno je nazvana C.1.2., a otkrili su je znanstvenici s južnoafričkog Instituta za prenosive bolesti te Kwa-Zulu platforme za inovacije u natalnim istraživanjima i sekvenciranju.

Slika nije dostupna Necijepljeni, oprez: Istraživanje otkrilo koliko je rizik hospitalizacije s deltom već od onog s prethodnom varijantom

Navedena je varijanta prvi put otkrivena u Južnoj Africi u svibnju 2021. godine, a otad se proširila i na druge zemlje diljem svijeta, uključujući Kinu, Kongo, Mauricijus, Novi Zeland, Veliku Britaniju, Portugal i Švicarsku.

U studiji koja je objavljena na repozitoriju medRxiv.org i koja čeka znanstvene recenzije, južnoafrički znanstvenici pažljivo su objasnili da se nova varijanta povezuje s izbjegavanjem određenih neutralizirajućih antitijela treće klase, što predstavlja zaštitu od virusa koja se stječe prirodnim putem ili uz pomoć cjepiva protiv novog koronavirusa.

Varijanta C.1.2 je pokazala i dvostruko veću godišnju razinu mutacija od drugih opasnih varijanti.

Najviše nas brine akumulacija dodatnih mutacija... koje će vrlo izgledno utjecati na osjetljivost na neutralizaciju te time i na replikativnu kondiciju (virusa, op.a.), upozoravaju južnoafrički znanstvenici u studiji, misleći pritom na sposobnost nove varijante u izbjegavanju antitijela, kao i na njezinu zaraznost.

Varijanta C.1.2 je evoluirala iz varijante C.1, koja pak predstavlja jednu od varijanti koja je dominirala u prvom valu pandemije COVID-19 u Južnoj Africi i koja je posljednji put otkrivena još u siječnju 2021. godine.

Slika nije dostupna Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da zaštita cjepivima opada nakon 6 mjeseci

U studiji znanstvenici preciziraju da mutacije na varijanti C.1.2 uključuju višestruke zamjene i brisanja genetičkog koda u šiljastom proteinu, pomoću kojeg virus ulazi u ljudske stanice, što ga potencijalno čini snažnijim i težim za neutralizirati.

Znanstvenici se pribojavaju da je ta varijanta novog koronavirusa možda i raširenija nego što se pretpostavlja, jer se broj C.1.2 genoma u Južnoj Africi mjesečno povećava na sličan način kao što je to bio slučaj s beta i delta varijantama kad su se širile.

Južnoafričko ministarstvo zdravstva upozorilo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju na C.1.2 varijantu kao na "varijantu od interesa".

Slika nije dostupna Švicarski znanstvenik i imunolog upozorava: "COVID-22 mogao bi biti gori od svega što smo do sad iskusili"

Južnoafrički znanstvenici trenutno testiraju in vitro učinkovitost injekcija protiv C.1.2 varijante, a ti bi rezultati trebali birti dostupni u idućih nekoliko tjedana.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti