Skupina od gotovo tridesetak južnoafričkih znanstvenika otkrila je novu COVID-19 "varijantu od interesa" te se pribojavaju da bi ona mogla biti još zaraznija i otpornija na cjepiva od prethodnih varijanti.

Ta nova varijanta novog koronavirusa zapravo se sastoji od višestrukih mutacija na virusu i kolektivno je nazvana C.1.2., a otkrili su je znanstvenici s južnoafričkog Instituta za prenosive bolesti te Kwa-Zulu platforme za inovacije u natalnim istraživanjima i sekvenciranju.

Navedena je varijanta prvi put otkrivena u Južnoj Africi u svibnju 2021. godine, a otad se proširila i na druge zemlje diljem svijeta, uključujući Kinu, Kongo, Mauricijus, Novi Zeland, Veliku Britaniju, Portugal i Švicarsku.

U studiji koja je objavljena na repozitoriju medRxiv.org i koja čeka znanstvene recenzije, južnoafrički znanstvenici pažljivo su objasnili da se nova varijanta povezuje s izbjegavanjem određenih neutralizirajućih antitijela treće klase, što predstavlja zaštitu od virusa koja se stječe prirodnim putem ili uz pomoć cjepiva protiv novog koronavirusa.

Varijanta C.1.2 je pokazala i dvostruko veću godišnju razinu mutacija od drugih opasnih varijanti.

Najviše nas brine akumulacija dodatnih mutacija... koje će vrlo izgledno utjecati na osjetljivost na neutralizaciju te time i na replikativnu kondiciju (virusa, op.a.), upozoravaju južnoafrički znanstvenici u studiji, misleći pritom na sposobnost nove varijante u izbjegavanju antitijela, kao i na njezinu zaraznost.

Varijanta C.1.2 je evoluirala iz varijante C.1, koja pak predstavlja jednu od varijanti koja je dominirala u prvom valu pandemije COVID-19 u Južnoj Africi i koja je posljednji put otkrivena još u siječnju 2021. godine.

U studiji znanstvenici preciziraju da mutacije na varijanti C.1.2 uključuju višestruke zamjene i brisanja genetičkog koda u šiljastom proteinu, pomoću kojeg virus ulazi u ljudske stanice, što ga potencijalno čini snažnijim i težim za neutralizirati.

Znanstvenici se pribojavaju da je ta varijanta novog koronavirusa možda i raširenija nego što se pretpostavlja, jer se broj C.1.2 genoma u Južnoj Africi mjesečno povećava na sličan način kao što je to bio slučaj s beta i delta varijantama kad su se širile.

Južnoafričko ministarstvo zdravstva upozorilo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju na C.1.2 varijantu kao na "varijantu od interesa".

Južnoafrički znanstvenici trenutno testiraju in vitro učinkovitost injekcija protiv C.1.2 varijante, a ti bi rezultati trebali birti dostupni u idućih nekoliko tjedana.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju