Kakav nogomet ili košarka, Putin u ruske škole uvodi novu kategoriju sporta

Putin je istaknuo kako je esport izuzetno koristan, ali samo ako se turniri održavaju "na najbolji mogući način".

Martina Čizmić | 08.09.2020. / 13:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusi su godinama slovili kao izvrsni sportaši u atletici, gimnastici, ali i cijelom nizu drugih sportova. Dijelom je za to bio odgovoran i program koji je djecu od najmanje dobi uključivao u sport i treninge. Logika je jednostavna - što više djece uključiš u sport što ranije, prije ćeš moći uočiti one koji imaju potencijala postati profesionalni sportaši.

Čini se kako ruski predsjednik Vladimir Putin isto želi napraviti i u svijetu esporta.

Kako javljaju ruski mediji, Putin je izrazio svoju podršku ideji o održavanju esport turnira u ruskim školama. To je pomalo i logičan slijed događaja jer je Rusija bila među prvim zemljama u svijetu koje su prepoznale esport kao sportsku disciplinu još 2016. godine. Putin bi svojom odlukom mogao esport u školama dovesti na razinu drugih sportova.

Kako pišu mediji, uvođenje esporta u škole trebalo bi, u glavama roditelja, "uništiti predrasude da su računalne igre čisto zlo".

Putin je istaknuo kako je esport izuzetno koristan, ali samo ako se turniri održavaju "na najbolji mogući način".

Što to znači za ruske škole? Ukratko - velike promjene. Prije svega, škole bi trebale dobiti nova, bolja i jača računala koja bi djeci omogućila da igraju i grafički zahtjevnije videoigre. Tu vjerojatno treba pridodati i bolju internetsku vezu kako bi se mogli organizirati i turniri među školama.

Iako Putin nije precizirao kad bi trebalo krenuti s uvođenjem esporta u škole, prvi pomaci vjerojatno bi se mogli vidjeti veoma brzo. A to znači da bismo u budućnosti mogli pisati o najboljim svjetskim esportašima iz Rusije.

Tko zna? Možda Putin cilja na stvaranje esport državne reprezentacije koja bi se mogla natjecati i na nekoj od budućih Olimpijada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti