Tehnologija koja omogućuje printanje fizičkih objekata u 3 dimenzije počinje se polako koristiti u svim segmentima života, od zabave pa do visoke medicine.

3D printeri već nam omogućuju da izradimo stvari koje zapravo možemo koristiti, od odvijača pa sve to glazbenih instrumenta, no kako će ti printeri promijeniti način kako živimo?

Naime, njemački znanstvenici usavršili su metodu printanja ljudskih krvnih žila, odnosno ključno unaprjeđenje za razvoj umjetnog tkiva. Iako su znanstvenici već prije konstruirali biološke materijale koristeći 3D printer, nova tehnika omogućuje izradu na nivou mikroskopskih detalja i prema svemu sudeći promijenit će sve od medicine do proizvodnje.

Osim krvnih žila, posljednjih nekoliko godina znanstvenici su otkrili metodu za printanje vitalnih organa kao što su bubreg i mjehuri, a kako tehnologija napreduje posljednji eksperimenti dokazali su da se mogu isprintati i vrlo kompleksni organi kao što je srce. Naime, Dr. Anthony Atala iz Wake Foresta za CBC istaknuo je kako su umjesto boje na printeru koristili stanice te izradili srce koje je počelo kucati samo nekoliko minuta nakon što je isprintano. Doduše ovo je još uvijek eksperiment i nije se koristio na čovjeku, no da se naslutiti kuda sve vodi.

Osim medicine 3D printeri promijenit će i tekstilnu industriju pošto je već moguće printati odjeću bez viška materijala. Primjerice, određena odjeća može se isprintati u točnim dimenzijama, dok se kod tekstila uvijek nađe viška materijala koji ponekad zna biti veliki trošak za proizvođače.

Ako možemo printati ljudske organe, možemo i hranu. Francuski kulinarski institut na Manhattanu koristi printere kako bi izradili glazuru za tortu. Napunjeni printeri špricaju sirovu hranu, koja je u tekućem obliku, recimo kao što je čokolada.

Sve ostalo je budućnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju