"Kako će izgledati budućnost u Hrvatskoj? Ne znam, ali želimo li napredovati, morat ćemo se mijenjati kao društvo"

Konferencija Future Tense u Zagreb dovodi šest futurologa svjetskog glasa koji će govoriti o trendovima koji nas očekuju u šest ključnih područja u budućnosti.

Martina Čizmić | 21.02.2022. / 13:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Konferencija Future Tense ponovno u Zagreb dovodi ugledne svjetske futurologe, osobe koje svojim predviđanjima i savjetima uvelike pomažu velikim tvrtkama da se pripreme na ono što ih čeka u budućnosti. Nakon dulje pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, ovogodišnje izdanje dovodi šest futurologa koji će publici dati svoje viđenje budućnosti u šest ključnih područja - od poslovanja do turizma.

Slika nije dostupna Vodeći svjetski futurolozi govorit će u Zagrebu o budućnosti poslovanja

Dok se pripreme za konferenciju zahuktavaju, porazgovarali smo s Manuelom Šolom, vlasnicom i direktoricom Komunikacijskog laboratorija, organizatora ove konferencije.

Prvo izdanje Future Tensea, koje se održalo pod medijskim pokroviteljstvom Nove TV, fokusiralo se na budućnost, ali ipak nije moglo predvidjeti pandemiju koronavirusa koja je u posljednje dvije godine uvelike promijenila živote i očekivanja ljudi diljem svijeta.

Iako je i njih, baš kao i ostatak Hrvatske, pandemija i sve što je uslijedilo, pomalo zateklo, Šola nam otkriva kako su se, nakon prvotnog šoka, veoma brzo prilagodili. Naime, već su prije pandemije razmišljali o hibridnom načinu rada, a pandemija ih je samo dodatno potaknula da to i realiziraju.

Vrlo smo se brzo transformirali. Posljednja godina nam je bila izvrsna. Tako da, zapravo smo zadovoljni poslovno, ali ne mogu reći da ova kriza donosi pobjednike, već nas je natjerala da preispitamo vlastite procese unutar kompanije, otkriva Šola.

Međutim, iako su se brzo prilagodili i uspješno nastavili s radom, ističe kako je iz današnje perspektive teško prognozirati budućnost.

Ono što smo naučili je da moramo biti fleksibilni i otvoreni za sve opcije, jer za tri mjeseca stvari mogu biti puno bolje ili puno lošije, zaključuje Šola.

Future Tense je više od konferencije o tome što nas čeka u budućnosti

Konferencija Future Tense ove se godine održava u lipnju, pod medijskim pokroviteljstvom Nove TV, a uz zanimljive goste i predavanja, posjetiteljima će ponuditi i mnogo više.

Slika nije dostupna Intervju s futurologom Mikeom Bechtelom: U budućnosti će ekrani vjerojatno biti sve manji, a digitalne informacije svugdje oko nas

Kako pojašnjava Šola, ideja iza Future Tenese konferencije je promijeniti fokus društva s prošlosti i okrenuti ga ka budućnosti.

Mi smo htjeli biti inicijatori te neke platforme koja će biti okrenuta prema budućnosti, ističe i dodaje kako su tijekom pandemije napravili pauzu s Future Tenseom, jer su smatrali da je to ipak događaj kojem je potrebno prisustvovati uživo.

Vraćamo se ponovno u Hrvatsku, u Zagreb. Otvorit ćemo nekoliko važnih tema, za koje mislimo da su izuzetno važne u ovom trenutku. Od teme održivosti, koja je izuzetno važna, do teme budućnosti turizma, koji je s jedne strane pretrpio velik udar u pandemiji, ali s druge strane ima veliku priliku za transformaciju, a i nekako smatramo da je turizam izuzetno važan, ističe Šola.

Šest futurologa koji će doći u Zagreb veliki su eksperti i poznati stručnjaci unutar svojih industrija. Tko su ti stručnjaci, pojasnila nam je Šola u videu.

Želimo osvijestiti i kompanije koje već imaju tu svjesnost, ali i javni sektor, da ne možemo ignorirati trendove i da moramo ta futurološka predviđanja staviti u svoje strategije da bismo se lakše prilagodili budućnosti. Da, možda oko nekih stvari kaskamo, ali postoje stvari koje se događaju htjeli mi to priznati ili ne - poput pandemije ili tehnologije, poput rada na daljinu. Mogu naši sindikati misliti što žele, ali mi imamo situaciju da cijeli svijet želi raditi udaljeno, i ako si stavimo u poslovni koncept da to za kompanije znači veliku prilagodbu, ali s druge strane i da možemo ciljati potencijalne kadrove, ne u radijusu od 50 kilometara, već u radijusu gdje god postoji WiFi, onda je to velika prilika za kompanije, ali i zaposlenike, ističe Šola.

Na kraju, kad već govorimo o budućnosti i konferenciji o trendovima u budućnosti, zamolili smo našu sugovornicu da se stavi u ulogu futurologa i da svoje viđenje budućnosti u Hrvatskoj.

Kako će izgledati Hrvatska za godinu dana, dvije ili pet - ne znam. Ali ono što znam je da dok mi kao društvo ne počnemo jako osuđivati korupciju i klijentelizam, nema nam pomaka. Ono što je za nas kao društvo dobro je da su nove generacije drugačije. One pri zaposlenju ne razmišljaju samo o svom radnom mjestu već i o vrijednostima kompanije, održivom razvoju, kako se živi unutar kompanije... Moja generacija nije razmišljala o tome kad se zapošljavala, ali današnje generacije razmišljaju i to je prilika koju trebamo iskoristiti, rekla je na kraju Manuela Šola, vlasnica i direktorica Komunikacijskog laboratorija.

Podsjetimo, konferencija Future Tense, održat će se 8. i 9. lipnja u zagrebačkoj Laubi, a svaki dan će biti predstavljene tri tematske jedinice koje će sadržavati predavanje futurologa, panel diskusiju s futurologom, donositeljima odluka u javnom sektoru te relevantnim sugovornicima iz poslovne zajednice.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti