Kako doći do 350.000 kuna bespovratnih sredstava iz PoC-a

Ako ste ikad pogledali neku epizodu „Shark tanka“ u kojoj se pojavio kandidat koji nema „sales“, ulagači će mu reći da nije dokazao koncept jer tržište nije prihvatilo njegov proizvod.

Zimo Zimo Karlo Kukec | 18.06.2013. / 09:46

Kako doći do 350.000 kuna bespovratnih sredstava iz PoC-a

Ako ste ikad pogledali neku epizodu „Shark tanka“ u kojoj se pojavio kandidat koji nema „sales“, ulagači će mu reći da nije dokazao koncept jer tržište nije prihvatilo njegov proizvod.

Proof of Concept (Provjera inovativnog koncepta) je program koji malim i srednjim tvrtkama, istraživačkim institucijama i fizičkim osobama nudi sufinanciranje projekata bespovratnim sredstvima u iznosu od 350.000 kn. BICRO - Poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatske, institucija koja provodi PoC program ne shvaća pojam Proof of Concept kao milijarderi iz „Shark tanka“, ali ga zato doživljava vrlo slično kao i Wikipedia, zbog toga neki primjeri navedeni na Wikipediji mogu biti vrlo korisni kod pripreme projekta za PoC.

Imate li i vi neki novi koncept za koji vjerujete da je inovativan, morate požuriti i prijaviti se putem onlineprijave.bicro.hr. No, prije toga bit će vam korisne ove informacije gdje možete pročitati osnovne informacije o PoC programu i pogledati kratak video koji će vam sve te informacije sažeti u manje od tri i pol minute. 

Nakon što ste pažljivo pogledali video, proučili kriterije i uvjete programa sretni ste i zadovoljni jer ste došli do zaključka da bi se vi tu mogli uklopiti sa svojim „inovativnim konceptom“. Ohrabreni podatkom, na koji ste mogli naletjeti čitajući natječajnu dokumentaciju, da je za pisanje pretprijave potrebno samo sat vremena prijavljujete se u online sustav i bacate na posao. Vjerojatno ste bacili oko i na PoC arhivu i primijetili da se u prethodnom krugu prijavilo puno natjecatelja, a samo najbolji su prošli. Zaključujete da su ovi koji nisu prošli sigurno napravili neke najčešće greške.

Najčešće greške

Greške se obično nalaze u samoj pripremi pretprijave te prijavi. Program PoC strogo traži da se zadovolje kriteriji inovativnosti, tržišnog potencijala i tehnološkog rizika, a to će provjeravati neki strogi evaluatori i tražiti svaku, pa i najmanju, grešku u vašoj prijavi i pretprijavi. Upravo u iskazu tehnološkog rizika pojavile su se najčešće greške u prethodna četiri poziva ovog programa.

Vrlo je važno za projekt da ga krasi tehnološki rizik pa definitivno nije preporučljivo napisati nešto poput „Nema rizika jer je će na projektu raditi uhodani tim na poznatim tehnologijama“ ili „Postoji rizik od dugotrajnog zastoja servera ili odlaska neraspoloživosti članova tima, ali će on biti prevladan dobrim vremenskim planiranjem i optimalnim rasporedom resursa“. Naravno da ovo zadnje predstavlja rizik, međutim to nije tehnološki rizik. Sad ste već polako stekli dojam da se stvari malo kompliciraju, onih sat vremena iscurilo je prije dva i pol sata i pada vam na pamet da potražite...

Pomoć u pripremi svog projekta

Vidjeli ste u videu da postoje neki "Prepoznati centri" koji pomažu natjecateljima da napišu pretprijavu i to potpuno besplatno. Ima ih po cijeloj državi, a brojke kažu da je zasad najuspješniji od njih Tehnološki park Varaždin preko kojeg su financirana 33 od ukupno 112 projekata ukupne vrijednosti od preko 7,3 milijuna kuna.

U Tehnološkom parku Varaždin za vas pripremamo i set radionica u kojima ćete moći čuti savjete od voditelja uspješno provedenih PoC projekata i saznati kako uspješno napisati PoC projekt. Također vas pozivamo da nam se pridružite na „coworking sessions“ u našem Startup clubu.

Raspored

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti