Kako funkcionira e-zdravstvo?

Dali ste upoznati s time da u Hrvatskoj traje informatizacija primarnog sustava zdravstvene zaštite? Sigurno ste se zapitali što to znači ? Pokušat ću vam u kratkim crtama pojasniti naziv ovog sustava i koje su njegove značajke.

Zimo Zimo Duje Vrandečić | 11.02.2011. / 16:03

Kako funkcionira e-zdravstvo?

Dali ste upoznati s time da u Hrvatskoj traje informatizacija primarnog sustava zdravstvene zaštite? Sigurno ste se zapitali što to znači ? Pokušat ću vam u kratkim crtama pojasniti naziv ovog sustava i koje su njegove značajke.

Ministarstvo zdravstva republike hrvatske je najavilo da bi do kraja godine trebao u potpunosti biti uveden sustav koji olakšava život krajnjim korisnicima, pacijentima i smanjuje njihove brige.

Sustav eZdravstvo povezuje sve one koji brinu za vaše i moje zdravlje te omogućuje potpuno sigurno i brzo komuniciranje među istima.

Ovaj sustav jamči potpunu sigurnost i povjerljivost u prijenosu i razmjeni podataka. Veze kojima komuniciraju liječnici, specijalisti, ambulante, klinički bolnički centri i dr. su višestruko zaštićene, a podacima kojima barataju mogu pristupiti samo ovlašteni radnici zdravstvenih institucija. Sve transakcije i izmjene u sustavu se pomno prate te trajno zabilježavaju.

E-zdravstvom papirnati recepti, uputnice i nalazi postaju prošlost, pa će te tako od sada lijekove koje Vam prepiše obiteljski doktor moći podići uz zdravstvenu iskaznicu u bilo kojoj ljekarni bez predodžbe bilo kakvog dodatnog papira. To je omogućeno povezivanjem ljekarni u sustav e zdravstva.


eNaručivanje


eNaručivanje je dio sustava koji omogućuje vašem liječniku da vas naruči na specijalistički pregled putem elektronskog sustava i samim time skrati vrijeme čekanja samog naručivanja i zapisivanja pa tako i čekanja na sam pregled. Ukoliko vam je potreban pregled specijaliste i vaš vas liječnik uputi k njemu, automatski ima uvid u slobodne termine u čitavoj Hrvatskoj i to omogućuje da odaberete termin koji vama najviše odgovara. Ovime se smanjuju nepotrebna čekanja, a vi možete znatno ranije ostvariti svoje pravo na medicinsku skrb.


eUputnice


eUputnice će olakšati i ubrzati proces dobivanja nalaza sa laboratorijskih ispitivanja. Vaš će liječnik poslati eUputnicu za pretrage određenom laboratoriju s uzorcima krvi, a nalaz će dolaziti direktno elektronskim sustavom nazad k liječniku. Ovime nema više dugih čekanja u redovima kako bi podigli nalaz koji nosite svome liječniku na očitavanje.

Liječnik vam očitavanjem nalaza iz laboratorija automatski može prepisati novu ili produžiti staru terapiju lijekovima, u tom slučaju šalje eRecept za ljekarne.  Ako je potreban pregled specijaliste šalje eUputnicu, a njegovo je da vas samo obavijesti telefonskim pozivom o tome što je potrebno i gdje vas je uputio.

Sustav još ne funkcionira u čitavoj Hrvatskoj, a razlog tome je što su internetske veze slabe u manjim naseljima i problem imaju ambulante kojima je signal mobilnog interneta dosta slab.

Ukoliko i nakon ovoga imate pitanja možete ih postaviti na službenim stranicama eZdravstva ili pročitati već postavljena pitanja, a hoće li naše zdravstvo zaživjeti u elektroničkom obliku pokazat će vrijeme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti