Kako Google može pobijediti Facebook? Odgovor je Google Glass!

Google i Facebook imaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo na području društvenih mreža. Facebook je trenutno najpopularnija društvena mreža na svijetu, no Google očito ima dobre planove za svoj Google+.

Zimo Zimo Saša Fišter | 03.05.2013. / 08:43

Kako Google može pobijediti Facebook? Odgovor je Google Glass!

Google i Facebook imaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo na području društvenih mreža. Facebook je trenutno najpopularnija društvena mreža na svijetu, no Google očito ima dobre planove za svoj Google+.

Mnogi su prozivali Google+ propalom društvenom mrežom, još jednim promašajem za Google, servis koje će se ugasiti poput drugih mnogobrojnih, no polako se kristalizira slika koju Google vidi za svoju društvenu mrežu.

Facebook je teško pobijediti, no Google za sada ima alat koji Facebook nema, a to je Google Glass, odnosno nove naočale u koje polažu velike nade. Naime, Drew Olanoff s TechCruncha piše kako Twitter već testira službenu aplikaciju za Google Glass i ako samo malo razmislimo, to je sasvim logičan potez. Kratke poruke moguće je unašati putem glasovnih naredba, isto kao i objaviti kratki video illi sliku, a možete i odgovarati ljudima na njihove tvitove kao i slati privatne poruke.

Ovo ne bi trebala biti nikakva kompleksna procedura s obzirom da je Google objavio API koji developeri koji su kupili naočale već mogu koristiti, a ranije smo pisali kakve sve mogućnosti nudi Google za svoje naočale.

Ako sagledamo priču s druge strane Google ima svoju društvenu mrežu Google+, koja malo po malo bilježi neke pomake. S obzirom da Google voli zadržavati korisnike u svom ekosustavu logično je da je Google Glass važan dio cijelog poslovanja. Kako će naočale sve više dolaziti u ruke korisnika, tako možemo očekivati sve više fotografija, statusa, checkina i videa na toj društvenoj mreži.

No isto tako Facebook, koji se za sada mogao držati na zasebnoj 'putanji', sigurno neće spavati i vjerujem kako i oni testiraju aplikaciju za Google Glass, jer upravo to je nešto što će ljudima u potpunosti olakšati i ubrzati korištenje društvenih mreža. Primjerice, poznati bloger Robert Scoble u zadnjem intervjuu istaknuo je kako mu je za slikanje s mobitelom potrebno između 6 i 12 sekudni da izvadi mobitel iz džepa, upali aplikaciju i uslika, dok mu je s Google Glass za taj proces potrebna sekunda.

Ovdje valja spomentu da New York Times već ima svoju službenu aplikaciju za Glass.

Google Glass je prema svemu sudeći nova velika stvar u tehnološkom svijetu, a da je tome tako govori informacija da je Scoblea čekalo 50-ak ljudi koji su htjeli isprobati naočale — koje pružaju potpuno novo, dosad komercijalno neviđeno iskustvo.

Kakvo je vaše gledište na Google Glass? Mogu li one postati dio naše svakodnevice?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti