Kako izbjeći da vas prevare tijekom šopinga na "Crni Petak"? Donosimo vam nekoliko savjeta

Spremni ste obaviti predblagdansku kupovinu na internetu? Pročitajte nekoliko savjeta kako bi to iskustvo bilo sigurno i ugodno.

Martina Čizmić | 26.11.2021. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kupovina putem interneta iz godine u godinu raste, a to je posebno vidljivo u predblagdansko vrijeme kad mnogi zbog uštede vremena (i novca) radije klikaju po internetskim trgovinama, nego obilaze fizičke. 

No, iako "šoping ludnica" u svijetu započinje već početkom studenog, kod nas se posljednjih godina masovno kupovanje na internetu pojavljuje s akcijama "Crnog Petka". 

Online kupovina (Foto. Getty Images) Oprez, stiže Black Friday! Ne dajte se upecati i ne nasjedajte na nerealne ponude!

Iskusni kupci već znaju na što obratiti pozornost i kako sigurno kupovati na internetu. A za sve one koji su novi u ovome, donosimo kratki vodič i savjete kako da kupovinu putem interneta obavite sigurno i bez neugodnih iskustava. 

Iz policije savjetuju da se, prije svega, kupci fokusiraju na online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije. Naime, kupovinom u takvim trgovinama lakše ćete moći riješiti moguće probleme jer kupce štite europski i hrvatski zakoni. 

Uzmite malo vremena i istražite trgovinu, a ne samo proizvod. Danas je sve na internetu dostupno u nekoliko klikova. Ako ste prvi put čuli za neku trgovinu, provjerite ju. Potražite recenzije drugih kupaca, provjerite imaju li navedenu fizičku adresu na kojoj je registrirana trgovina, a možete ju provjeriti i na stranici Scam Adviser koja sadrži popis sumnjivih i prevarantskih linkova.

Koristite kreditne kartice. Iako je mnogima preuzimanje pouzećem "zakon" i samo tako kupuju, kupovinom kreditnim karticama lakše ćete doći do povrata novca u slučaju bilo kakvih problema. Dodatna je preporuka da nabavite takozvane prepaid kreditne kartice, na koje sami odlučujete koliko ćete novca uplatiti i ako vam broj kartice bude ukraden, znate da će lopovi moći ukrasti samo toliko novca koliko se na njoj nalazi u tom trenutku. 

Slika nije dostupna Postajemo digitalna nacija: Na pametnom telefonu i računalu provodimo više od sedam sati dnevno, često kupujemo online, a želimo plaćati biometrijom

Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja. Nemojte obavljati kupovinu spojeni na besplatni WiFi ili javnu mrežu. Iako možda mislite da su vaši podaci sigurni jer vam nitko ne viri preko ramena, to ne znači da ne može "pratiti" podatke koje šaljete i iskoristiti vašu karticu ili lozinku za svoje potrebe. Najsigurniji ste ako kupovinu obavljate putem vaše vlastite internetske veze ili koristeći neki od programa za VPN (virtual private network). 

Plaćajte samo na sigurnom uređaju. Baš kao i kod veze na internet, nemojte za kupovinu koristiti javno ili tuđe računalo. Ne samo da ne znate što je na tom uređaju instalirano (možda se nalaze kakvi zlonamjerni programi), već možda u postavkama ima aktivirano automatsko pohranjivanje podataka iz obrazaca pa će vaši osobni podaci (zajedno s brojem kartice), tako ostati pohranjeni na tom računalu. Također, treba voditi računa da su programi na tom računalu redovito ažurirani te da ima instaliran sigurnosni softver (antivirusni). 

Ne nasjedajte na privatne poruke ili oglase u kojima vas se obavještava da ste osvojili nagradu, ali morate ostaviti osobne podatke. Dobro razmislite, jeste li igrali kakvu nagradnu igru? Pogledajte tko je pošiljatelj odnosno koja je domena s koje je objavljen oglas - izgleda li kao legitimna domena neke tvrtke ili branda? Ako vam je sumnjivo, otvorite drugi prozor i posjetite legitimnu adresu tvrtke ili branda koji vam "nudi nagradu" i pogledajte postoji li tamo kakva obavijest o nagradnoj igri ili čak o prijevari. U krajnjem slučaju, možete i kontaktirati stranice tog branda na društvenim mrežama i pitati. Ako je sve u redu i vi ste dobitnik, čestitamo! U protivnom, nemojte ostavljati nikakve privatne podatke, upisivati brojeve osobnih dokumenata ili bankovnih računa. 

Prijevara na internetu Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, nećete dobiti novac, već ćete bez njega ostati

Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Tijekom "Crnog Petka" prodavači su pod velikim pritiskom i postoji mogućnost da će vaš paket kasniti. No, ako paket ne dolazi, kontaktirajte prodavača. Ako vam se prodavač ne javi ili vas ignorira odnosno blokira na društvenim mrežama, obratite se svojoj banci, objasnite što se dogodilo i tražite povrat sredstava. 

Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je laž!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti